MENIU

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, în dezbatere

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, în dezbatere

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a organizat o ședință publică de dezbatere a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. (P)

Dezbaterea a evidențiat controversele care există în continuare pe marginea acestui proiect de lege, fiind solicită de mulți participanți retragerea proiectului și realizarea unui studiu de impact pe marginea sa.  

Liviu Popescu, reprezentantul Asociației Operatorilor Mobili din România, a atras atentia că proiectul de lege are impact asupra rezilienței  echipamentelor din rețelele 2G, 3G și 4G care ar trebui înlocuite în următorii 5 ani, ceea ce va atrage costuri importante pentru operatori. Conform lui, o estimare corectă a costurilor implicatre nu poate fi realizată acumă, însă există riscul afectării planurilor de afaceri și investițiilor aflate în derulare ale operatorilor de telecomunicații. Mai mult, Liviu Popescu a atras atenția că adoptarea în forma actuală a proiectului ar putea conduce la apariția unei perioade de discontinuitate în furnizarea serviciilor de telecomunicații. El a solicitat ca proiectul de lege să integreze actele adoptate de Comisia Europeană cu privire la securitatea cibernetică și dezvoltarea rețelelor 5G.

Dr. Nicolae Oacă, consultant în telecomunicații a subliniat că proiectul de lege trebuie retras, fiind în contradicție cu reglementările UE privind o piață liberă comună. El a opinat că dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul va afecta competiția, mărind costurile și deschizând o poartă spre impredictibil.

Proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G a fost lansat în consultare publică în data de 4 august. El prevede că producătorii de tehnologii, echipamente și programe software destinate utilizării în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G vor fi autorizaţi de premierul României, după avizul CSAT. Solicitarea pentru obţinerea autorizării va fi respinsă prin decizie a prim-ministrului, în cazul în care avizul CSAT va fi unul negativ.

Mai multe articole despre:
tehnologie 5 g