MENIU

Război în Ucraina, ziua 823: Bilanţul atacului rusesc asupra unui hipermarket din Harkov a crescut la 12 morţi. Tensiuni uriașe la graniță - LIVE TEXT

Şase morţi şi zeci de răniţi, în urma atacurilor ruşilor la Harkov. Tensiuni uriașe la graniță / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua 823 de război. Lupte intense se dau în continuare în regiunea Harkova, aflată la 30 de kilometri de graniță.

UPDATE 20:03 - Cancelarul Scholz respinge în continuare utilizarea armelor germane împotriva unor obiective din Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, consemnează duminică dpa.

"Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează. Cel puţin aceasta este teoria mea", a declarat şeful guvernului la un eveniment de la Berlin consacrat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, germanii le-au furnizat ucrainenilor piese de artilerie cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatorul de rachete Mars II, care poate lovi ţinte la peste 80 de kilometri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă însă că Ucrainei i s-a interzis să folosească armamentul occidental împotriva unor obiective din Rusia. Într-un interviu acordat recent ziarului New York Times, el a cerut aliaţilor permisiunea de a lovi poziţii de artilerie ruseşti din apropierea frontierei ucrainene. Până acum, Ucraina a lovit ţinte din Rusia doar cu drone de producţie proprie.

UPDATE 16:19 - Rusia revendică ocuparea unui nou sat în estul Ucrainei

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează AFP.

"Unităţi ale Grupării de trupe Vest au eliberat aşezarea Berestove (...) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite", a transmis Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Această localitate este situată la marginea dintre regiunile Harkov şi Lugansk, la sud-est de oraşul Kupiansk, unul dintre obiectivele ruseşti din acest sector.

Cu o zi înainte, trupele ruse revendicaseră capturarea satului Arhangelske, tot în est.

Rusia câştigă pas cu pas teren în Ucraina de mai multe luni, după ce a reluat iniţiativa odată cu eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută şi capturarea oraşului-fortăreaţă Avdiivka în februarie.

UPDATE 13:12 - Doi morţi şi zece răniţi, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, într-un bombardament ucrainean cu lansatoare de obuze în Belgorod

Două persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean cu lansatoare de obuze în regiunea rusă Belgorod, anunţă guvernatorul Viaceslav Gladkov, relatează AFP.

”Forţele armate ucrainene au tras asupra satului Oktiabrski cu lansatoare de obuze”, anunţă pe Telegram Viaceslav Gladkov.

”Un bărbat şi o femeie au fost rrăniţi” mortal ”de schije de obuz”, precizează el.

Potrivit primelor informaţii, alte zece persoane au fost rănite de schije, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, anunţă el.

Ucraina atacă cu regularitate regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu regiunea ucraineană Harkov, în care Rusia a lansat o ofensivă terestră la 10 mai.

UPDATE 12:30 - Bilanţul loviturilor ruseşti asupra unui hipermarket de produse de bricolaj din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a crescut duminică la 12 morţi, la o zi după acest atac care a fost descris drept "josnic" de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Douăsprezece persoane au fost ucise şi 43 rănite în atac, conform unui nou bilanţ comunicat de ministrul de interne Igor Klimenko.

În plus, 16 persoane sunt date dispărute, a adăugat Klimenko.

"Pentru ei (ruşii), este o plăcere să dea foc. Ştim cu toţii cu cine avem de-a face. Rusia este guvernată de oameni care vor să fie o normă să ardă vieţi, să distrugă oraşe şi sate, să divizeze popoarele şi să şteargă graniţele naţionale prin război", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:05 - Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe preşedintele american Joe Biden şi pe preşedintele chinez Xi Jinping să participe la summitul de pace programat să aibă loc în Elveţia pe 15 şi 16 iunie, potrivit AFP.

"Fac apel la liderii lumii (...), la preşedintele Biden, liderul Statelor Unite, şi la preşedintele Xi, liderul Chinei (...) Vă rugăm să sprijiniţi summitul de pace cu leadership-ul şi participarea dumneavoastră", a spus Zelenski într-un mesaj video.

Conferinţa va avea loc la Lucerna, în centrul Elveţiei.

UPDATE 8:20 - Forțele ucrainene au distrus 12 rachete și toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac aerian din timpul nopții, au declarat duminică forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Două rachete hipersonice Kinjal au trecut de apărarea aeriană, dar autoritățile nu au oferit imediat detalii despre locul unde au lovit.

Forțele aeriene au declarat că rachetele și dronele au fost doborâte deasupra unor părți din sudul, centrul, vestul și nordul Ucrainei.

UPDATE 6:10 - Şase morţi şi zeci de răniţi, în urma unor atacuri ale ruşilor la Harkov

Atacuri ale ruşilor asupra unui aglomerat magazin de bricolaj şi asupra unei zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov au ucis, sâmbătă, cel puţin şase persoane şi au rănit alte câteva zeci, afirmă oficiali locali, citaţi de Reuters.

Şase persoane au fost ucise după ce două bombe ghidate au lovit, sâmbătă, hipermarketul de bricolaj dintr-o zonă rezidenţială a oraşului, a declarat, la televiziunea naţională, guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Cel puţin doi dintre cei morţi erau angajaţi ai magazinului. Patruzeci de persoane au fost rănite, cel puţin trei fiind în stare gravă. Şaisprezece persoane erau încă date dispărute, a spus Sinegubov.

Primarul din Harkov, Igor Terekov, a afirmat că aproximativ 120 de persoane se aflau în magazin când bombele au căzut.

”Atacul a vizat centrul comercial, unde se aflau multe persoane  - acesta este în mod evident terorism”, a spus Terekov.

În ultima săptămână s-a observat o creştere a atacurilor asupra oraşului, după ce trupele ruseşti au năvălit peste graniţă, deschizând un nou front la nord de oraş.

Rusia a bombardat Harkovul, care se află la circa 30 de kilometri de graniţă, pe tot parcursul războiului, ajungând la periferii într-o încercare nereuşită de a-l cuceri, în 2022.