MENIU

Programul de guvernare al PSD, taxat la Bruxelles. Se cere depolitizarea conducerii Fondului-mamut

Liviu Dragnea

Unul dintre punctele forte ale programului de guvernare al PSD, celebrul Fond suveran de dezvoltare care urmează să înglobeze un număr de 27 de companii profitabile de stat, nu poate fi implementat fără să obțină un ok de la Bruxelles pe două teme esențiale: transparența și independența în selecția managerilor.

Deşi trebuia să fie activ încă de la începutul anului, aşa cum a promis, în toamnă, ministrul Economiei de la acea vreme, Mihai Fifor, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiţii mai are nevoie de mult timp pentru a fi creat. Forma finală va fi trimisă la Bruxelles, pentru a fi analizată de experții Eurostat.

Proiectul este încă în Parlament şi va fi modificat cu amendamente noi în această lună, potrivit unor surse guvernamentale, pentru a fi „pe placul" experţilor de la Eurostat. Aceştia au cerut mai multă transparenţă şi independenţă atât în procesul de selecţie şi numire a conducerii Fondului Suveran, cât şi în administrarea ulterioară.

Potrivit aceloraşi surse citate de Capital.ro, Executivul ia în calcul mai multe modificări prin care responsabilitatea selecţiei şi numirii dar şi asumarea responsabilităţii cu privire la independeţa şi calitatea managementului conducerii noului gigant economic să fie în totalitate la Ministerul de Finanţe.

Varianta finală va fi trimisă, în această lună, către Eurostat, instituţie care va decide dacă Fondul Suveran va putea exista în afara bugetului de stat. Oficiali ai instituţiei europene au fost, în luna februarie, la Bucureşti, şi au discutat acest subiect cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Potrivit reprezentanţilor MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniţi din Trezorerie, din privatizări. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank şi Eximbank au fost excluse pe motiv că „ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu". Printre companii se va afla şi Hidroelectrica.

Mai multe articole despre:
Fondul Suveran Fondul Suveran de Dezvoltare