MENIU

Cum merg afacerile BNR, "strategul din umbră" al noului program de guvernare

Monede noi

Banca Naţională a României (BNR) a obţinut anul trecut un profit net în scădere cu 84% față de anul precedent. Cu toate că "afacerile" BNR nu stau pe roze, ideile strategilor-șefi din Banca Centrală par să fie transpuse de economiștii PSD în noul program de guvernare al țării. Mugur Isărescu crede că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanți ai BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a obţinut anul trecut un profit net de peste 124,63 milioane lei, în scădere cu 84% comparativ cu cel din anul precedent, de 783,449 milioane lei, reiese dintr-un raport publicat de instituţie.

"Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2016 a fost profit în sumă de 124,63 milioane lei determinat, în principal, de înregistrarea unui profit operaţional în sumă de 771,997 milioane lei, cu 14% sub profitul operaţional al anului anterior (895,164 milioane lei), înregistrarea de cheltuieli cu diferenţele nefavorabile din reevaluare aferente activelor şi pasivelor în valută în sumă de 646,034 milioane lei, de 5,8 ori mai mare decât suma consemnată la 31 decembrie 2015 şi înregistrarea de pierderi nete din reevaluarea construcţiilor şi terenurilor în sumă de 1,327 milioane lei", se arată în documentul citat de Agerpres.

Revoluția fiscală a PSD, inspirată de oameni din BNR? Răspunsul lui Mugur Isărescu

Presa a scris că Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, și Gheorghe Gherghina, membru in CA al BNR, ar fi avut o influență majoră asupra capitolului de fiscalitate din programul de guvernare al Guvernului Tudose, potrivit unor surse din PSD.

Luni, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a adus clarificări legate de "conlucrarea" dintre BNR și Ministerul de Finanțe.

Isărescu, susține că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanți ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern.

"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu în Statele Unite se numește "sales tax", deci impozit pe vânzări, e în orice carte de "economics". Deci ce face, cenzurăm idei sau...? Nu știu dacă a plecat de la ei, dar dumneavoastră puteți să îi întrebați pe cei de la Guvern. Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este în anumite țări ale lumii. Eu nu spun că este bine sau este rău. Eu vă spun că discuția pe tema aceasta că este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Națională, ce valoare are dacă ar fi plecat de la cineva de la Banca Națională? Niciun fel de valoare. Important este cine o receptează și cine vrea să o pună în practică, dacă o receptează cineva și dacă vrea să o pună în practică. Întrebarea pe care mi-o puneți mie trebuie să o puneți celor de la Finanțe, nu Băncii Naționale și nu cred că a plecat de la noi, dacă vreți să vă răspund direct. Ce facem? Punem cenzură pe mintea oamenilor sau îi întrebăm de ce gândești așa și nu gândești altfel? Nici nu știu dacă e de stânga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isărescu, întrebat dacă ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanți ai BNR.

De asemenea, acesta a afirmat că toată amplitudinea care s-a dat acestei "speculații" i se pare că este una politică. Guvernatorul BNR a mai precizat că nu i se pare un lucru rău dacă experți din cadrul băncii sunt consultați de un guvern sau altul.

La 31 decembrie 2016, Banca avea depozitat în afara ţării aur în valoare de peste 9,826 miliarde lei (31 decembrie 2015: 8,676 miliarde lei).

"Preţul de reevaluare a aurului la data de 31 decembrie 2016 a fost de 160,4449 lei/g pentru stocul deţinut de Bancă, în greutate totală de 103.546,5 kg (la 31 decembrie 2015 preţul a fost de 141,6693 lei/g pentru stocul deţinut de Bancă, în greutate totală de 103.547,8 kg)", se menţionează sursa citată.

De asemenea, BNR avea depozite la vedere în valoare de peste 25,5 miliarde lei, din care 25,2 miliarde lei erau la bănci centrale, 246 milioane lei la instituţii internaţionale şi 43.000 lei la bănci din străinătate.

"La 31 decembrie 2016, depozitele la termen la bănci centrale includ depozitele constituite la o bancă centrală din Uniunea Europeană în sumă de peste 6,970 miliarde lei, reprezentând 1,535 miliarde euro (31 decembrie 2015: 6,741 miliarde lei, reprezentând 1,49 miliarde euro). Depozitele la termen la instituţii internaţionale
includ depozitele constituite la o instituţie financiară din afara Uniunii Europene în sumă de 1,845 miliarde lei, reprezentând 343 milioane GBP (lire sterline n.r) şi 58,7 milioane NOK (coroane norvegiene n.r)", conform Băncii Centrale.

Mai multe articole despre:
BNR profit Mugur Isărescu