MENIU

Procurorul general, despre adoptarea Codului Penal: Să ne gândim bine ce facem, pentru a nu regreta

”Este o zi importantă în care trebuie să ne gândim bine ce facem, pentru a nu regreta mai târziu", a afirmat procurorul general, Augustin Lazăr, înainte de adoptarea de către Camera Deputaţilor a modificărilor aduse Codului Penal privind abuzul în serviciu.

"Este o zi importantă, în care trebuie să ne gândim bine ce facem pentru a nu regreta. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. Mai întâi, în ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Foarte interesant, am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude şi nu am găsit niciun caz ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracţională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofisticat. Presupune mereu folosirea unor terţi, a unor persoane care sunt paravan, 'oameni de paie' care primesc bunurile, primesc foloasele respective şi dispar după acel paravan", a declarat procurorul general.

Codul Penal a trecut la limită de Camera Deputaților cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă”, 19 ”abțineri”. Erau necesare 165 ca să treacă, prin urmare, PSD a avut două voturi peste limită.

Astfel, întrucât de la PSD au lipsit șase deputați voturi în plus au venit de la minorități, dar și un vot de la PMP.

Propunerea ca proiectul Codului Penal să intre astăzi la vot final a venit de la Daniel Suciu, liderul de grup al PSD, deși votul final era programat pentru joi. UDMR nu a votat. Raportul comisiei este atașat în galeria articolului.

Codul Penal a trecut de Camera Deputaților, la limită. 167 de voturi ”pentru”. Erau necesare 165

 



Mai multe articole despre:
vot Camera Deputaţilor Codul Penal