MENIU

Probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna. Mare grijă, unele pot fi grave

Probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna. Mare grijă, unele pot fi grave 

Toamna, cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă copiii sunt: strănutul, secrețiile nazale, gâtul roșu, durerile de urechi, transpirația frecventă, tusea, temperatura ridicată, vărsăturile și scaunele moi și durerile de burtă.

1. Strănutul este de multe ori primul semn de răceală la copii. Prin strănut copilul încearcă să își curețe căile respiratorii de germenele cu care s-a întâlnit (cel mai frecvent un virus). În această etapă de debut sunt de mare ajutor produsele homeopate. 

2. Secrețiile nazale de diverse culori - reprezintă o producție excesivă a glandelor mucoase din nas la întalnirea cu germenele (viral de cele mai multe ori). Rolul nasului este să purifice și încălzească aerul care urmează să coboare pe căile respiratorii. Secrețiile excesive împiedică acest proces, motiv pentru care trebuiesc îndepărtate. Copilul cu nasul înfundat va respira pe guriță. Astfel, aerul cu particule și neîncălzit va coborî pe căile lui respiratorii. 
Secrețiile nazale au mai multe culori. Inițial sunt apoase apoi albicioase, ulterior devin gălbui și apoi verzui. Ce e de făcut? Simplu. Îndepărtăm secrețiile cât mai des posibil, obligatoriu înainte de mese și înainte de somn. Cum? Prin suflarea nasului, aspirarea secrețiilor sau așa-numitul lavaj nazal (spălare) cu ser fiziologic.

3. Gâtul roșu reprezintă o inflamație la nivelul faringelui și amigdalelor. Copilul simte un disconfort la înghițire (inclusiv a salivei), durere și refuzul alimentației. El respiră pe guriță deoarece năsucul e plin de secreții. Gâtul roșu de multe ori reprezintă o complicație a secrețiilor nazale abundente. Tratament? Îndepărtarea secrețiilor nazale cât mai des și antiinflamatoare bucofaringiene locale (sub formă de acadele, comprimate de supt, spray) după mesele principale.

4. Durerile de urechi de multe ori sunt inerente secrețiilor nazale abundente și gâtului roșu. De ce ? Datorită conformației anatomice a comunicării între urechea medie și nazofaringe (Trompa lui Eustachio) care la copii este mai scurtă și mai orizontalizată față de adult. Astfel odată cu secrețiile nazale se inflamează și urechea medie (așa-numită otită reactivă). Ce e de făcut? Tratamentul local (picăturile în urechi prescrise de medic) de cele mai multe ori este suficient. Aceste otite diminuează temporar auzul. Fără tratament, hipoacuzia va persista și performanțele școlare ale copilului bolnav vor scădea. 
Copiii vaccinați împotriva pneumococului (Streptococcus pneumoniae) și împotriva Hemophilusului influenzae sunt protejați de infecțiile cu aceste bacterii.

5. Transpirația frecventă apare odată cu sezonul rece datorită îmbrăcăminții neadecvate - exces de haine. Copilul sănătos se joacă, este hiperactiv, deci dacă este îmbrăcat în exces va transpira în exces. Hainele umede în contact cu pielea sunt un mediu favorabil multiplicării germenilor. Ce e de făcut? Nu înfofoliți copiii odată cu venirea toamnei. Încercați să faceți mișcare în ritmul copiilor dumneavoastră. Astfel le veți alege haine adecvate.

6. Tusea este un mod natural de curățare a plămânilor. Prin tuse eliminăm secrețiile pe care germenii le produc la nivelul arborelui respirator. Când nasul este plin de secreții, copilul respiră pe guriță și tușește ca să își elimine din gât particulele nefiltrate de năsuc. Ce facem? Îndepartăm secrețiile nazale în exces. Când germenele coboară în etajul inferior respirator, copilul tușește să elimine secrețiile produse la acest nivel. Dacă tusea este eficientă, acesta reușește cu succes să elimine secrețiile. Dacă tusea este seacă și ineficientă trebuie ajutată. Cu ce? Siropurile de tuse homeopate sau naturiste pot fi de ajutor ca și primă intenție de tratament. Dacă tusea persistă, e nevoie să vizitați medicul pediatru.

 

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi AICI. 

Mai multe articole despre:
sănătate copii probleme toamnă