MENIU

Primele informații referitoare la tratamentul cu plasmă în România oferite de comisia ATI. Peste 500 de persoane care au trecut prin boală au donat

Comisia ATI din cadrul Ministerului Sănătății a centralizat datele pentru primii 74 de pacienți în stare critică din secțiile de Terapie Intensivă care au primit acest tratament.

500 de persoane care au trecut prin boală au donat plasmă în România de la finalul lunii aprilie. Plasma a ajuns doar în 18 spitale din 23 de județe ale țării.
Din datele colectate de Institutul Național de Hematologie rezultă că doar 40% dintre donatori au o plasmă „bogată” în anticorpi.

Au fost însă și cazuri în care pacienți au vrut să doneze și nu au reușit din cauza birocrației. Se lucrează acum la o metodologie prin care se va putea dona mai ușor, a spus secretarul de stat din ministerul Sănătății - Dragoș Garofil, la Europa FM.

Plasma cu anticorpi donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 este o șansă reală la viață pentru mulți pacienți aflați în stare gravă.

Cine poate dona plasmă pentru pacienţii critici diagnosticaţi cu COVID-19
Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, au fost confirmați prin test RT-PCR pozitiv că au această boală, au fost vindecaţi şi externaţi, în urma RT-PCR negativ.
Sunt eligibili pentru donare cei care întrunesc toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naționale. De asemenea, donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puțin un test COVID-19 negativ RT-PCR; intervalul între două donări de plasmă să fie de minimum două săptămâni.
Donatorii vor aduce la centrul de transfuzie biletul de externare din spital și rezultatele testelor RT-PCR şi, opțional, rezultatele testelor serologice pentru detecția anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ).
Mai multe articole despre:
plasma