MENIU

Prima declarație a președintelui ANRE de la declanșarea scandalului facturilor

Foto arhivă Inquam

Dumitru Chiriță, șeful ANRE, care s-a remarcat printr-o absență totală din peisajul media de la declanșarea scnadalului facturilor a făcut prima sa declarație pe acest subiect.

Iar în buna tradiție a bugetarului român, încearcă să disculpe instituția pe care o conduce de tot haosul creat de facturările greșite. 

În privinţa măsurilor pe care le poate lua ANRE pentru a evita problemele privind facturarea, el a arătat că, începând cu data de 1 iulie 2020, Autoritatea nu mai reglementează preţul de furnizare al gazelor naturale, iar de la data de 1 ianuarie 2021 nici pe cel al energiei electrice pentru clienţii casnici, rolul acesteia rezumându-se doar la aprobarea tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie, de transport şi de sistem a energiei electrice şi gazelor naturale.

"Odată cu liberalizarea, ANRE a emis o serie de acte normative secundare, stabilind furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale atât drepturi, cât şi obligaţii în desfăşurarea activităţii pentru care au primit licenţă de la noi. Astfel, fiind gestionarii contractelor de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale, dar şi ai facturilor emise, inclusiv consumurilor menţionate în acestea, furnizorii au obligaţia formulării de răspunsuri la reclamaţiile clienţilor finali, fiind inserate obligaţii în acest sens în reglementările emise de noi", a răspuns Chiriţă.

Contractele de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale încheiate pe piaţa concurenţială au la bază manifestarea de voinţă a părţilor contractante, dobândind putere de lege. Astfel, părţile îşi asumă toate clauzele contractuale, obligaţiile şi drepturile financiare care decurg din acestea, rămânând în vigoare până la modificare, stingere sau, în caz de litigiu, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

"Autoritatea soluţionează reclamaţiile formulate de persoane fizice sau juridice şi urmăreşte respectarea prevederilor legale şi analizează aspectele sesizate prin prisma luării măsurilor care se impun în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu atribuţiile şi competenţele sale, şi aplică sancţiuni contravenţionale ori de câte ori constată încălcări ale legislaţiei emise în sectorul energiei. În urma numeroaselor controale efectuate, ANRE a sancţionat drastic operatorii care au încălcat prevederile legale şi a aplicat amenzi contravenţionale conform atribuţiilor şi competenţelor conferite prin Lege, fapt pe care l-am făcut public de fiecare dată", a susţinut preşedintele ANRE, scrie Agerpres.