MENIU

Preţurile la terenuri au crescut de 25 de ori! Cât costă acum 1 hectar de teren agricol

<p>Agricultura din Rom&acirc;nia</p>

Preţul mediu al terenurilor arabile în loturi de până la 30 de hectare deţinute de proprietari persoane fizice a ajuns la o medie de 4.000 euro/hectar, sumă de 25 de ori mai mari decât în urmă cu un deceniu.

Preţul cerut pentru loturile mici şi foar­te mici a ajuns să fie apropiat de cotaţiile medii la care se fac tranzacţii cu suprafeţe compacte de sute sau chiar mii de hectare, se arată într-o analiză ZF.

„Dacă eşti fermier şi ai parcele compacte, sunt interesante şi aceste suprafeţe. La noi (în judeţul Iaşi - n.red.) suprafeţele mai mari şi compacte se vând între 3.000 şi 4.500 euro/hectar. Micii proprietari speculează pe fondul apariţiei noii legi a terenurilor şi cer mai mult", spune Liviu Bălănici, general manager al Panifcom Iaşi, o afacere cu rulaje de 5 milioane de euro/an din agricultură, zootehnie şi panificaţie.

Noua lege a tranzacţiilor cu terenuri arabile îi obligă pe proprietarii care vor să renunţe la terenuri să urmeze un proces birocratic ce începe cu afişarea publică a ofertelor de vânzare. Sistemul permite pentru prima dată o transparentizare a acestui segment din piaţa funciară, unul dintre cele mai dinamice şi care a intrat în atenţia marilor investitori instituţionali abia în ultimii ani.

În iunie şi iulie, site-urile direcţiilor agricole judeţene s-au umplut de ofertele de vânzare ale micilor proprietari, însă Ministerul Agriculturii nu a integrat până acum aceste date într-o singură plat­formă care să permită trasarea u­nor concluzii clare în privinţa dinamicii acestei pieţe.

Mai multe articole despre:
terenuri agricole agricultură