MENIU

Presa străină despre referendum. CNN: Există riscul ca drepturile omului să fie încălcate

Marsul diversitatii in Bucuresti

Presă externă a acordat spații ample pentru a prezența referendumul din România, publicații de renume considerând că e important să le explice cititorilor de ce un astfel de demers are loc într-o țara membră a Uniunii Europene.

"Românii sunt chemați la urne să voteze într-un referendum în urma căruia se decide dacă va fi schimbată în Constituție definiția căsătoriei, inițiatorii dorind să fie stipulat clar că este posibilă doar între un bărbat și o femeie. Demersul ar putea să încalce drepturile omului și să încurajeze discriminările homofobe", transmite CNN.

Jurnaliștii americani vorbesc apoi de noua lege a referendumului care a coborât pragul pentru validarea acestuia, potrivit Ziare.com, prezintă Coaliția pentru Familia-"susținători înflăcărați ai creștinismului și valorilor tradiționale" și amintesc de zecile de parlamentari europeni care i-au scris premierului Viorică Dăncilă pentru a-și exprima consternarea cu privire la desfășurarea acestui plebiscit.

Totodată, CNN precizează că în 2001 România a dezincriminat homosexualitatea și că în țara noastră oricum nu sunt permise căsătoriile între persoane de același sex, însă amendamentul propus la Constituție va determină că orice modificare pe acest subiect să fie și mai greu de făcut în viitor.

CNN scrie și faptul că acest referendum se întinde pe două zile ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea organizării și amintește și de poziția Amnesty Internațional, care a avertizat România că modificarea Constituției în sensul anunțat va încălca drepturile omului. Nu în ultimul rând, sunt menționate și violențele jandarmilor de la mitingul din 10 august "împotrivă guvernului acuzat de corupție".

Un articol la fel de amplu este publicat și de BBC. Jurnaliștii britanici menționează și că o astfel de modificare ar putea avea consecințe legale ce ar afecta nu doar cuplurile de același sex, dar și părinții singuri și chiar și copiii.

"Opozanții acuza și că întregul referendum este făcut pentru a distrage atenția de la problemele legale ale liderului partidului de guvernământ", scriu cei de la BBC, care subliniază că inițiativă este susținută de Biserică Ortodoxă Română, dar și că cei care se opun demersului au făcut apel la boicot.

"România a mai văzut referendumuri invalidate în trecut de prezența scăzută la urne. În 2016, alegerile parlamentare au înregistrat o prezența sub 40%", scrie publicația.

Este citată și Katrin Hugendubel, de la ILGA, organizația internațională care apăra drepturile persoanelor din comunitatea LGTBQ: "Este o luptă între minți și inimi. Ce se încearcă de fapt este să fie redefinita familia și este un atac la adresă drepturilor familiilor".

Britanicii menționează și că familiile din România sunt afectate în primul rând de faptul că părinții pleacă să lucreze în alte țări, pentru că sunt plătiți mai bine.

Este citat și profesorul Dennis Deletant de la Georgetown University, autor al mai multor cărți despre România.

"Majoritatea liderilor politici din România par că nu sunt capabili să respecte principiile democratice", a declarat el, adăugând că cei de PSD în special.

Mai multe articole despre:
referendum presa străină