MENIU

Premieră pentru Vatican. Ce va face Papa Francisc

Un arhiepiscop maltez şi un preot german, experţi renumiţi şi intransigenţi în ceea ce priveşte scandalurile de pedofilie din cadrul Bisericii Catolice, vor face parte din comitetul care va organiza inedita reuniune propusă de papa Francisc pentru sfârşitul lunii februarie în privinţa "protejării minorilor", ce vizează înfiinţarea unor noi mecanisme concrete de prevenţie şi responsabilizare, informează AFP.

Vaticanul a dezvăluit vineri numele celor patru organizatori, cu toţii apropiaţi ai papei Francisc, care vor coordona activitatea preşedinţilor conferinţelor episcopale din lumea întreagă, convocaţi la Vatican în perioada 21-24 februarie.

Două femei care ocupă poziţii importante la Vatican vor fi la rândul lor implicate în pregătirile pentru acest summit, alături de victimele unor abuzuri sexuale.

"Papa Francisc doreşte ca liderii Bisericii Catolice să beneficieze de o înţelegere deplină a impactului devastator resimţit de victimele abuzurilor sexuale comise de către preoţi", a comentat vineri Greg Burke, purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

"Reuniunea îi priveşte mai întâi pe episcopi, ei au o mare responsabilitate faţă de această problemă gravă. Însă bărbaţi femei care sunt experţi în domeniul abuzurilor îşi vor aduce contribuţia şi pot să ajute la stabilirea cu exactitate a ceea ce trebuie făcut pentru a asigura transparenţa şi responsabilitatea", a adăugat el.

Din comitetul organizatorilor vor face parte arhiepiscopul de Malta Charles Scicluna, preotul Hans Zollner, cardinalul american Blase Cupich şi cardinalul indian Oswald Gracias.

Charles Scicluna, promovat de papa Francisc în luna noiembrie în ierarhia de la Vatican, a fost timp de 10 ani procuror la tribunalul din Vatican însărcinat cu anchetarea cazurilor de pedofilie în rândul preoţilor. Papa Francisc l-a trimis la începutul acestui an în Chile, o ţară zguduită de un vast scandal de pedofilie, pentru a audia victimele.

Preotul iezuit german Hans Zollner este un profesor universitar şi psihoterapeut care străbate lumea întreagă pentru a preveni pedofilia în rândul clerului, în calitate de preşedinte al Centrului de protejare a copilăriei. El este şi membru al comisiei anti-pedofilie, alcătuită din experţi care sunt consilieri ai papei.

Cardinalul indian Oswald Gracias face parte dintr-un grup de nouă cardinali (C9) care au sarcina de a îl consilia pe liderul Bisericii Catolice în privinţa reformelor de la Vatican.

Alegerea cardinalului american Blase Cupich reflectă criza gravă pe care o traversează Biserica Catolică în Statele Unite, în urma dezvăluirilor publice legate de o serie de scandaluri.

În urmă cu 10 zile, Sfântul Scaun a ordonat conferinţei episcopilor americani - foarte divizată între partizani şi opozanţi ai papei - să nu se pronunţe în timpul adunării sale generale asupra noilor măsuri de combatere a abuzurilor sexuale, cerându-i să aştepte până la summitul din februarie 2019.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
papa Vatican PAPA FRANCISC