MENIU

Predicţie SUMBRĂ despre FALIMENTUL firmelor româneşti în acest an

<p>Falimente pe piața petrolieră</p>

Numărul firmelor care ar putea intra în insolvenţă în 2014 va fi cu până la 10% mai mare decât numărul insolvenţelor de anul trecut, se arată într-un raport al Coface.

"Fără schimbări legislative concrete privind procedura insolvenţei, numărul insolvenţelor deschise în 2014 poate înregistra creşteri de până la 10%. Prin insolvenţe mediul privat se regenerează, dar tendinţa este de contracţie, în condiţiile în care totalul firmelor care şi-au întrerupt activitatea în 2013 anulează toată valoarea adăugată adusă în economie de firmele nou înfiinţate în 2011 şi 2012. Raportul de firme care şi-au întrerupt activitatea la firme nou înfiinţate este de 2:1", se menţionează într-un comunicat al Coface, prezentat de Mediafax.

Scăderea gradului de creditare, precum şi deteriorarea disciplinei la plată în economie se observă mai pregnant în rândul companiilor, în special celor medii şi mari, care au înregistrat în 2013 o dublare a restanţelor la creditele bancare şi un număr record de insolvenţe, în condiţiile în care insolvenţele firmelor cu afaceri de peste un milion de euro au crescut cu 50%.

Mai mult decât atât, numărul insolvenţelor nou deschise în 2013 este în uşoară creştere anuală.

Economia României va rămâne pe o tendinţă ascendentă în acest an, dar avansul se va tempera la 2,1%, într-un scenariu de bază, pe fondul creşterii mai lente a exporturilor şi revenirii greoaie a consumului, în condiţiile în care încrederea consumatorilor este foarte scăzută, potrivit Coface.

Orientarea spre economisire va continua, iar sectorul bancar rămâne afectat de o rată a creditelor neperformante în urcare, care a ajuns la 21,6% în septembrie 2013, cea mai ridicată din regiune, cu excepţia Greciei, consideră reprezentanţii Coface.

Anul 2013 a confirmat estimările Coface privind creşterea economică a României, previziunile companiei indicând un avans de 2,5%, în scenariul de bază.

"Anul 2013 confirmă tendinţa de accelerare a creşterii economice. Astfel, aş putea sublinia contribuţia importantă a agriculturii în creşterea economică, un aport dificil de estimat în evoluţia economică din 2014. Pentru anul curent, apreciem o majorare de 2,1% a PIB, ca urmate a temperării exporturilor şi o creştere graduală, dar greoaie, a consumului. Considerăm că provocările României în 2014 vor fi legate de sectorul bancar, afectat de o rată a creditelor neperformante în creştere, precum şi un număr record de insolvenţe în 2013, în rândul companiilor mari şi medii, fapt care va afecta şi în acest an mediul privat şi va împiedica dezvoltarea economică a României la adevăratul potenţial", a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.

Compania a menţinut ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală şi de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Ungariei şi Letoniei.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est cel mai bine plasate sunt Polonia şi Slovacia, cu rating A3. Ratingurile Coface măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregistrate de companii într-o anumită ţară în contextul tranzacţiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a determina riscul de ţară Coface combină perspectivele economice şi politice ale ţării respective, experienţa de plată Coface şi evaluarea mediului de afaceri.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat recent că anul trecut creşterea economică a României a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea. Economia românească a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.
Pentru acest an, Guvernul şi FMI anticipează o creştere de 2,1-2,2% a PIB.

Mai multe articole despre:
COFACE insolvenţă insolvenţe