MENIU

Planul Naţional de Combatere a Cancerului ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. Anunț crucial al ministrului Rafila - Viața a sute de oameni, în joc

Pacient oncologic/ Arhivă foto

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, vineri, că Planul Naţional de Combatere a Cancerului ar putea deveni funcţional odată cu aprobarea unei ordonanţe de guvern (oug) prin care să fie puse în aplicare programele de sănătate. Acest lucru s-ar putea întâmpla, potrivit ministrului, chiar săptămâna viitoare. Anunțul lui Rafila vine la doar o zi după ultimatumul pe care i l-a dat premierul Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila a explicat, vineri, la Hunedoara, că întârzierea Planului care a cauzat un val de revoltă și nemulțumire în rândul bolnavilor de cancer a fost cauzată de nevoia de a-l face operaţional, precizând că în forma în care a fost aprobat de Parlament, acesta nu putea fi pus în practică.

"Întârzierea lui a fost din cauza nevoii de a-l face operaţional, pentru că în forma în care a fost adoptat de Parlamentul României nu puteam să punem în practică prevederile lui. Cred că lucrul cel mai important, şi pentru asta am lucrat, încât pacienţii din România să beneficieze de Planul Naţional de Combatere a Cancerului - fie că discutăm de diagnostic, inclusiv diagnosticul genetic, fie că discutăm de medicina personalizată - toate aceste lucruri vor deveni posibile după aprobarea ordonanţei guvernului, pe care sperăm să o realizăm săptămâna viitoare, lucru care permite punerea în aplicare a hotărârii de guvern cu programele de sănătate, inclusiv cu programul de oncologie. Şi o să vedeţi că există foarte multe oportunităţi noi pentru pacienţii din România", a spus ministrul.

În context, Rafila a ţinut să precizeze că programul pentru bolnavii de cancer în România este funcţional şi că nu se pune problema ca pacienţii să nu aibă acces la servicii medicale, însă acum se doreşte îmbunătăţirea acestora.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a arătat că "reconfigurarea" sistemului de asistenţă medicală oncologică este un proces care nu se poate realiza într-un timp scurt şi are nevoie de continuitate:

"Trebuie să înţelegem că reconfigurarea, reconstrucţia sistemului de asistenţă medicală oncologică în România este un proces. Acest proces nu se poate realiza nici într-o lună, nici în şase luni. Este un proces care trebuie să continue pe parcursul diverselor mandate ministeriale, să ţină cont de resursa umană existentă şi de nevoia de a califica resursa umană, să ţină cont de dotările care există şi de completarea acestor dotări".

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi ministrul Familiei Natalia Intotero au participat, vineri, la redeschiderea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal "Dr. Alexandru Simionescu" din Hunedoara, clădirea fiind renovată şi modernizată în totalitate, pentru prima dată după anul 1968. 

Context

Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis, joi, în cadrul ședinței de Guvern, lui Alexandru Rafila că este în ”contra timp” și că vrea să finalizeze toate procedurile pentru a adopta Planul Național de Luptă contra Cancerului în cursul săptămânii viitoare.

Reanintim că Planul de Combatere a Cancerului, care nu a intrat în vigoare de la data de 1 iulie, așa cum ar fi trebuit, i-a adus în stradă pe bolnavii oncologici. Pe 13 iulie, pacienții s-au întâlnit în fața Ministerului Sănătății cu pancarte și i-au cerut ministrului Rafila să ia măsuri urgente.

Asociațiile de Pacienți susțin că zilnic, în România, mor 150 de oameni diagnosticați cu diferite patologii canceroase. Anual peste 20.000 sunt diagnosticați cu aceste maladii.

Legea privind planul național de Combatere și Control a Cancerului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în urmă cu aproximativ opt luni. Programul a fost modificat însă de Ministerul Sănătății pentru ca unele prevederi nu erau conforme cu realitatea din spitale.

Deși normele au fost prezentate la finalul lunii trecute de Alexanxdru Rafila, pacienții spun că nu le rezolvă problemele. Bolnavii oncologici au anunțat că dau în judecată Ministerul Sănătății

Citiți și: Alexandru Rafila, plecat în turneu electoral prin țară în timp ce pacienții cu cancer au ieșit în țară să protesteze