MENIU

Ciolacu, prima reacție la protestul anunțat de BNS: Trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii

Ciolacu, prima reacție la protestul anunțat de BNS

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, în legătură cu protestul anunţat de BNS în faţa Guvernului privind taxarea muncii, că, din punctul său de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii.

"În primul rând, aceste impozite nu sunt de anul acesta, aceste impozite şi toată lumea ştie că impozitarea muncii este cea mai mare în România, mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferenţa, de fapt, între noi şi Europa. O treime dintre români, în acest moment, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, aşa cum este în Germania şi în toate ţările civilizate, restul au o impozitare progresivă după anumite praguri, ar duce, de fapt, să mărim de la o treime, să ajungem la jumătate. Este un lucru foarte fragil. Noi am mers cu mărirea salariului minim pe economie şi am venit acum cu salariul minim pe economie în Europa", a explicat Ciolacu, la Antena 3, întrebat în legătură cu protestul sindicaliştilor.

El a spus că, din punctul său de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii.

Ciolacu a adăugat că, spre exemplu, la pilonul II de pensii "se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul II de pensii, un lucru care duce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie şi lungă".

Ce pensie primește Mugur Isărescu lunar de la statul român, pe lângă salariul de la BNR şi indemnizaţia de la Academia Română

"Este un efort bugetar de peste 1% din PIB, dar ai sănătatea, ai educaţia. În toate statele, aici dezvolţi serviciile private la sănătate, educaţie şi pensii private. Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-şi facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private şi pentru şcoală, grădiniţă, afterschool, toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii concomitent, fiindcă dacă scazi, în acest moment, pauşal la toată lumea este total incorect, pentru că una este să ai venituri de 20.000 lei şi una este să ai venituri de 3.500 lei. De fapt, creezi o discrepanţă şi mai mare între cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari şi nu te dezvolţi niciun serviciu. Dinamica economiei americane stă pe servicii. De aceea America îşi revine după orice criză imediat", a mai explicat premierul.

Marcel Ciolacu a spus că România trebuie să urmeze sistemele care funcţionează.

"Eu m-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche, improvizat şi să nu ne uităm la sisteme care funcţionează", a afirmat Ciolacu.

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate au anunţat vineri că cer o reformă fiscală urgentă. De asemenea, au anunţat pentru luni un miting în faţa Guvernului, urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor.

Miron Mitrea, despre culisele electorale din alegerile locale: Ce șanse are Gabriela Firea să îl scoată din joc pe Nicușor Dan

Mai multe articole despre:
marcel ciolacu bns protest impozitarea muncii