MENIU

Peste 60 dintre persoanele carantinate în centrul Primăriei Capitalei AU PLECAT. Erau internate pentru că AU ÎNCĂLCAT izolarea

coronavirus Foto: Pixabay.com

Peste 60 dintre cele aproape 100 de persoane internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă la cerere. Toți cei care au cerut să plece au ajuns în carantină în urmă cu doar câteva zile pentru că au încălcat regula izolării la domiciliu. 

 

Este vorba de 65 de persoane internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel din nordul Bucureștiului. 

„Toate persoanele au decis să pună în aplicare ce a decis Curtea Constituțională, că ordinul de ministru care impune izolarea și carantina este neconstituțional. Au luat decizia să plece acasă. Autoritățile nu mai au nicun control. Toți erau în carantină ca urmare a încălcării ordonanței, au încălcat izolarea la domiciliu”, a declarat viceprimarul Aurelian Bădulescu sâmbătă, la un post TV.

Cei 65 ajunseseră în carantină după ce au încălcat măsura izolării la domiciliu, impusă prin ordinul ministrului Sănătății. Înainte de a fi declarat neconstituțional, ordinul prevedea că persoanele care încalcă izolarea la domiciliu sunt duse în carantină și iau de început perioada de 14 zile pentru a elimina orice risc de răspândire a virusului.  

„După publicarea deciziei CCR, au decis să meargă la domiciliu, să continue izolarea acolo. Nu sunt catalogați ca simptimatici”, a mai precizat Bădulescu, care a adăugat că cei 65 fuseseră introduși în izolare pentru că veneau din zone de risc. 

„Majoritatea lor erau în primele 3-4 zile de carantină, doar câțiva ajunseseră la o săptămână”, a afirmat viceprimarul Capitalei.

Cele 30 de persoane rămase în centru pentu încă 14 zile sunt membrii lotului de Haltere, cetățeni americani, olandezi și câțiva emigranți ilegali. Aceștia sunt „supravegheați permanent de cadre medicale, monitorizați, testați, li se ia temperatura zilnic și după 14 zile vor pleca, dacă nu vor fi proleme”, potrivit lui Aurelian Bădulescu.

Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională. Potrivit CCR, nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege, și nu prin ordin de ministru. CCR a dat curs contestației Avocatului Poporului, Renate Weber, cu privire la neclaritatea articolului 25 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care lasă loc ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării, ca prevenție anti-COVID-19.

Pentru a stopa astfel de situații pentru a reduce răspândirea coronavirusului, Nelu Tătaru a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a fi clarificate noțiunile de boală transmisibilă, de izolare și de carantină, în urma deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că izolarea și carantina nu pot fi reglementate prin ordin de ministru.

În ultima lună, îmbolnăvirile COVID au crescut accelerat încă după primul val de relaxare, din 15 mai. De peste o lună, în fiecare săptămână sunt raportate tot mai multe cazuri noi la nivel național, peste 200, ajungând și la peste 400 de cazuri. Jumătate din infectările raportate în întreaga țară sunt în cinci județe: Argeș, Brașov, Prahova, Buzău și București.

În ultimele 24 de ore, au fost anunțate alte 416 cazuri noi şi 23 de decese. Până sâmbătă, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care au murit 1.731. Dintre cei confirmați pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. 

De asemenea, România este în acest moment în zona galbenă din cauza creșterii numărului de cazuri noi depistate în ultima lună. Amploarea cazurilor noi plasează țara în zona galbenă, a patra ca risc din Europa. Creșterea numărului de cazuri noi depistate au pus România încă de săptămâna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie.