MENIU

Permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, declarate CONSTITUȚIONALE în Franța

Franța introduce vaccinarea obligatorie a medicilor

Legea care prevede introducerea permisului sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical a fost validată joi de Consiliul Constituţional. Cele două măsuri, contestate în stradă de o parte dintre francezi, au fost incluse în strategia anti-Covid promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

Permisul sanitar - test COVID-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală - a intrat în vigoare pe 21 iulie și este necesar pentru accesul în spaţiile de recreere şi de cultură, unde care există peste 50 de persoane.

După șase zile de dezbateri aprinse, deputații și senatorii au votat ca permisul să se extindă, din 9 august, și pentru accesul la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Sesizarea la Consiliul Constituțional a fost făcută de deputații de stânga, care au reclamat o generalizare "disproporţionată" a acestui permis sanitar, care a marcat "mai multe abateri de la principiul egalităţii".

Joi însă, judecătorii au decis că permisul sanitar rezultă dintr-o "conciliere echilibrată" între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii.
Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptaţi de această măsură până pe 30 septembrie.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, estimând mai ales că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu Covid-19 timp de 10 zile nu este "necesară, adaptată şi proporţionată".

Aceștia au respins şi dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există "o diferenţă de tratament" faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

Decizia Consiliului Constituțional a provocat controverse, în contextul în care, recent, peste 200.000 de francezi au contestat aceste măsuri în stradă. 

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a trecut în contraofensivă, publicând pe reţelele de socializare, în special pe Instagram şi TikTok, foarte urmărite de către tineri, o serie de explicaţii pedagogice despre vaccinurile anti-COVID-19.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a contagiozităţii sporite a variantei virale Delta, potrivit Agerpres.