MENIU

Mită pentru certificate de revoluționari. Secretar de stat ridicat de procurori, demis de Cioloș

Mită pentru certificate de revoluţionat! Procurorii de la Parchetul General sunt pe urmele unei reţele infracţionale care ar fi traficat astfel de documente care oferă tot felul de reduceri de taxe şi alte facilităţi. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Şeful Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori. UPDATE: Premierul Cioloş l-a demis, miercuri seară, pe Sanda, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.

UPDATE 19.00. Premierul Dacian Cioloș l-a demis, miercuri, pe secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, a anunțat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"A fost demis domnul Adrian Sanda. Premierul a semnat astăzi destituirea pentru problemele de integritate. (...) Acestea sunt incompatibile cu orice funcție în acest Guvern", a precizat Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

UPDATE 14.00 Premierul Dacian Cioloş a luat decizia, miercuri, de a-l demite din funcţie pe Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, care a fost ridicat de procurori în dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluţionari, potrivit unor surse din Executiv.

UPDATE 12.00: În urmă cu puțin timp șeful Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori. Aceștia spun că mita pentru un certificat de revoluționar varia între 1.000 și 5.000 de euro.

În urma analizării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus și alte localități în categoria celor cu rol determinat la revoluția din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din suspecţii SANDA ADRIAN, TĂNASE DENISA-CORINA şi CECHI CRISTINA-VALENTINA, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.

S-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor.

"Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari şi anume „Luptător cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului", se arată în comunicatul Parchetului.

Mai multe articole despre:
revoluţionari percheziţii