MENIU

DNA a ridicat de la Ministerul de Finanțe documente despre Loteria Română

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ridicat, miercuri, de la sediul Ministerului de Finanțe, mai multe documente care vizează Loteria Română. Potrivit primelor informații, ar fi vizat un raport de control întocmit de MF despre Loterie.

Loteria Română este urmărită penal pentru desfăşurarea fără licenţă de activităţi în domeniul jocurilor de noroc de tip slot-machine, în perioada 2006-2014, în acest dosar prejudiciul depăşind 100 de milioane de euro, potrivit Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Într-un comunicat transmis pe 8 aprilie 2015, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti anunţă că a început urmărirea penală în cazul Companiei Naţionale Loteria Română, pentru desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie de activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

Oamenii legii au anunțat că  în perioada 2006-2014 Loteria Română a desfăşurat, fără a avea licenţa şi autorizaţiile necesare, activităţi de tip slot-machine cu un număr total de 6.263 de aparate puse la dicpoziţie de către alte persoane juridice.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul SC Lotrom SRL, care în perioada 2006-2014 a pus la dispoziţia Loteriei Române aparate pentru activităţi de jocuri de noroc tip slot-machine cu care au fost desfăşurate activităţi de jocuri de noroc neautorizate şi nelicenţiate.

Procurorii spun că în acest caz prejudiciul se ridică la 463.373.647 de lei.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a făcut verificări, în octombrie 2014, la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, au precizat, atunci, surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, în această cauză se fac acte de urmărire penală privind proceduri de achiziţie publică al căror beneficiar a fost Compania Loteria Română.

Aceleaşi surse au mai spus că, în prezent, se face constatare tehnico-ştiinţifică pentru evaluarea prejudiciului, iar concluziile acestuia vor fi prezentate într-un raport, ce urmează să fie folosit ca probă în acest dosar.

Sursele citate mai precizau în octombrie că, ancheta vizează contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

În 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

Tot anul trecut, în august, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

În 25 iunie, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanţii statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic.

Ministrul a emis acest ordin întrucât ultimul act adiţional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie.

Contractul de asociere în participaţie va viza jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Referitor la acest subiect, ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a declarat, pentru Digi 24, că în momentul de faţă de se poartă negocieri, în încercarea de a fi obţinut un contract avantajos pentru Loteria Română. Ioana Petrescu a mai spus că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foştii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimişi în judecată.

”În cauză s-a luat măsura asiguratorie a propririi asupra conturilor bancare ale persoanelor cercetate. Cu privire la numele/identitatea altor persoane cercetate, faptele şi infracţiunile reţinute în sarcina acestora şi probele administrate, menţionăm că în momentul de faţă acestea nu pot fi făcute publice întrucît ar fi de natură să afecteae mersul anchetei penale”, se mai arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Dosarul Loteria Română a fost dezbătut de Rareș Bogdan și de invitații săi, jurnaliști de investigații, în peste 20 de ediții ale emisiunii Jocuri de Putere, în care s-a atras atenția la “la jaful perpetuu de la Loteria Română, pentru că acolo a fost una dintre marile pușculițe cu bani ale guvernărilor, prin semnarea a două contracte păguboase pentru statul român cu societatea  Intralot”.

Jurnaliștii au mai semnalat și contractul încheiat cu societatea Novomatic, companie care nu plătește statului român cele 75 de milioane de euro pe an, pe care s-a obligat să le plătească.