MENIU

Răsturnare de situație în Moldova. Partidul lui Plahotniuc se retrage de la guvernare

Guvernul Pavel Filip a demisionat în bloc
Partidul Democrat se retrage

Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. În acest fel, criza politică din Republica Moldova pare să ia sfârșit. Șeful statului Igor Dodon a declarat imediat după anunț că "este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească". Înainte de ora 19.00, întregul cabinet de miniștri Pavel Filip și-a prezentat demisia în fața presei.

Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. "Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe", a spus Cebotari.

"Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara", a spus Cebotari, indicând "binomul PSRM – ACUM".

UPDATE 19.00: Pavel Filip și-a prezentat demisia din funcția de prim-ministru în fața presei, întregul cabinet a făcut același lucru, relatează Unimedia.md.

„Am venit la Guvern într-o situație extrem de gravă, când era o gaură imensă. Am ridicat economia [...] Vreau să mulțumesc vecinilor, România și Ucraina, că ne-au ajutat în situațiile mai grele. Cred că am reușit să dăm dovadă de verticalitate în această perioadă. Obiectivul meu a fost așa ca să facem ca parcursul european să fie ireversibilă. Nu m-am gândim că o să avem o coaliție convențional pro-europeană. Am luat această decizie pentru că în ultimele zile se fac presiuni asupra unor funcționarilor publici. Fac apel la următorul guvern să nu să se lanseze în vendete față de acești oameni care nu au vrut să ia vreo tabără sau alta. Criza constituțională rămâne în continuare fără soluții", a spus Pavel Filip.

UPDATE 18.50: Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat imediat după anunțul PDM că "este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească". 

Igor Dodon a cerut Curții Constituționale să revizuiască deciziile, susținând că altfel va convoca parlamentul și îi va schimba din funcții. Dodon a făcut apel și la premierul Maia Sandu să-și preia integral atribuțiile din Guvern.

UPDATE 18.40: Premierul Maia Sandu a ținut o declarație de presă în care a amenințat că nu vor rămâne nepedepsite "acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc", utilizarea structurilor paramilitare, precum și emiterea unor decizii ilegale.

Maia Sandu a convocat o ședință de Guvern pentru sâmbătă dimineața. "Va urma o muncă grea în care trebuie să ne implicăm cu toții. Avem de curățat instituțiile, pentru ca nimeni să nu mai poată atenta la independența statului nostru", a spus Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu i-a cerut procurorului general să-și dea demisia imediat.

Cu 10 minute înainte de anunțul de retragere făcut de Cebotari, carabinierii, care timp de o săptămână au împânzit clădirea Guvernului, s-au retras în mod organizat din curtea Executivului, a informat Unimedia.md.

Liderul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a anulat întâlnirea cu ambasadorii țărilor UE, care urma să aibă loc după întâlnirea cu ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, scrie NewsMaker.

Prin plecarea guvernului Filip se rezolvă o mare parte a crizei politice din Republica Moldova, unde Curtea Constituțională, apropiată de PDM, invalidase noul guvern condus de Maia Sandu în urma realizării unei coaliții guvernamentale între blocul ACUM (format din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase) și partidul pro-rus PSRM, condus de președintele Igor Dodon.

Decizia PDM vine pe fondul unui adevărat desant diplomatic la Chișinău, unde azi au venit consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, secretarul de stat Dan Neculăescu, iar la sediul PDM au venit în timpul amiezei ambasadorul SUA și alți diplomați.

Partidul Democrat din Moldova a transmis un comunicat de presă (vezi la finalul articolului) în care anunță oficial retragerea de la guvernare "din necesitatea de a debloca criza în care se afla țara".

Șefa parlamentului Republicii Moldova i-a mulțumit lui Iohannis pentru susținere

Ce s-a întâmplat la Chișinău în ultimele 7 zile:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale.

Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar.

Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri. Guvernul lui Filip a anunțat inclusiv mutarea ambasadei Moldovei din Israel la Ierusalim.

Premierul Maia Sandu anunțase un miting de amploare în favoarea alianței pe care o reprezintă pentru duminică 16 iunie, la ora 10.00. Rămâne de văzut dacă acest miting va mai avea loc.

Comunicatul de presă al PDM: PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului

Partidul Democrat din Moldova a decis, în ședința Consiliului Politic Național de astăzi, în condițiile lipsei deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp necesitatea de a debloca criza în care se afla țara, retragerea de la guvernare, prin prezentarea demisiei Guvernului.

Vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat după ședința CPN că decizia de azi are efect politic, va rezolva parțial problema blocajului politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere. Însă, în opinia PDM, decizia de astăzi nu va soluționa în nici un fel problema blocajului juridic și instituțional în care se află tara. "În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon și partidele așa-zis pro europene, cum le-a denumit foarte interesant și sugestiv președintele Federației Ruse, care a salutat crearea acestui binom", a afirmat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a amintit că democrații au dorit să fie luate decizii pentru ca guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-a putut găsi compromisul care putea rezolva întreaga criză în care se află țara. Totodată, Vlad Cebotari a subliniat că,  indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme există deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal sa execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic. "Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluționa legal și complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat țara", a mai opinat vicepreședintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM rămâne în continuare deschis dialogului și este gata găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluții pentru a avea un Parlament și un Guvern legitim.

Vicepreședintele democrat a adresat și un mesaj către susținătorii PDM, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul și solidaritatea demonstrate, pentru faptul ca au dus partidul nostru la cel mai mare nivel politic din istoria sa. "PDM intră într-o nouă etapă, va face o politică activă și va promova interesul cetățenilor și al Republicii Moldova, va lupta împotriva celor care încearcă să o federalizare, să o vândă pe bucăți, dar cel mai important, va lupta pentru ca promisiunile făcute în campania electorală sa fie îndeplinite, pentru ca ele sunt angajamente pentru ca viața oamenilor să fie mai bună", a punctat Vlad Cebotari în adresarea către susținătorii PDM.

La fel, vicepreședintele PDM i-a îndemnat pe cei care susțin partidul să-și păstreze calmul și să manifeste reținerea, pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe. "Le promitem însă că PDM va reuși prin instrumentele pe care le are la dispoziție sa readucă  stabilitatea în țară. Foarte curând le vom da susținătorilor noștri noi motive ca sa fie mândri de echipa noastră politică și de modul în care acționăm pentru a ne ajuta țara și a o proteja. În același timp, așa cum a făcut tot timpul PDM, își va susține fiecare membru al echipei sau simpatizant, în cazul în care vor exista presiuni sau abuzuri asupra lor, de orice fel. Rămânem o echipă unită și solidară, așa cum ne știe toată lumea, gata să muncească eficient in sprijinul moldovenilor", a asigurat vicepreședintele PDM.

Mai multe articole despre:
Plahotniuc