MENIU

Păduchii, problema din şcolile din România. Ce trebuie să faci să scapi de ei

Păduchii, problema din şcolile din România. Ce trebuie să faci să scapi de ei 

Noul an școlar a început de curând și odată cu el și primele probleme pentru părinți. În școlile din Capitală sunt semnalate tot mai des cazuri de copii cu păduchi, numărul oficial ajungând la peste 200.

Invazia de păduchi nu afectează numai școlile din Capitală, ci și pe cele din Sibiu, Mureș și Neamț. Este necesar controlul amănunțit și de acest lucru se ocupă medicii școlari. Este important ca odată descoperit cazul de pediculoză, copilul să fie izolat de colectivitate pentru 3 zile. În acest timp sunt verificați copiii ce au intrat în contact cu cel infestat și de ce nu, se recomandă aplicarea unui tratament de prevenire. 

Păduchii sunt paraziți ce trăiesc pe corp, în special în zona capului, foarte aproape de scalp. Se hrănesc cu sânge uman, de aici și apariția senzației de mâncărime. Este important de reținut faptul că larvele și ouăle se răspândesc foarte repede, prin contact direct cu persoanele infestate, ori cu prosoapele și accesoriile pentru păr. 

În cazul copiilor, principalele locuri de unde pot lua păduchii sunt spațiile de joacă, apoi școlile și grădinițele. Este esențial ca înainte de reintegrarea în colectivitate, copilul să primească acordul medicului de familie. 

Ce sunt păduchii? 

Păduchii sunt, de fapt, niște insecte mici. Au 6 picioare care se termină cu gheare în formă de cârlig și care îi ajută să se agațe bine de tot în păr. Aceștia nu fac niciun fel de discriminări între părul curat și cel murdar, fie el lung sau scurt. 
Studiile internaționale arată că aceștia se întâlnesc cel mai des în părul curat. Păduchii de cap se detectează greu tocmai pentru că sunt translucizi. Abia după ce s-au hrănit, ei se transformă într-o culoare maro-roșu. 

Cum se transmit? 

Păduchii se transmit prin contactul direct dintre capetele a două persoane sau prin obiecte de uz personal. Ei nu zboară, așadar, păduchii nu se pot transmite de la o persoană la altă dacă acestea se află în aceeași încăpere, dar stau la distanță una față de cealaltă și nu se ating. De asemenea, păduchii nu înoată. Așadar, singurele cazuri în care puteți luă păduchi de la piscină sau de la mare sunt acelea în care, părul vostru se atinge de părul unei persoane care are păduchi.

De ce trebuie să îi detectăm rapid? 

Păduchii de cap se înmulțesc foarte rapid. Femela păduche poate depune până la 10 ouă pe zi. Acestea sunt, de obicei, găsite în apropiere de rădăcină firului de păr, aproape de scalp. Lindinii (ouăle păduchilor) sunt dificil de îndepărtat. 
Deci, cu cât îi detectați mai devreme, cu atât puteți scăpa mai ușor de ei. 

Cum prevenim transmiterea lor? 

Păduchii de cap de transmit cel mai ușor în rândul copiilor, pentru că, nu-i așa, ei sunt cei care aleargă, se îmbrâncesc, se joacă împreună și stau foarte apropiați. Regulă distanței interpersonale o află la o vârstă mai înaintată. Cât sunt mici, nu există astfel de lucruri. Oricum ar fi, dacă sunteți părinți, nu veți putea să îi interziceți copilului să se joace cu alți copii. Ce puteți face este să îi spuneți să nu își împrumute lucrurile personale, cum ar fi agrafele de păr, șapca, căciulă sau pălăria de soare. Iar un alt lucru ar fi acela de a-i verifică constant părul și de a fi atenți la reacțiile lui. Primele simptome care va pot duce cu gândul să faceți o verificare pentru a va da seama dacă aveți sau nu păduchi sunt mâncărimile.

Mai multe articole despre:
şcoli păduchi invazie