MENIU

Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului

ORA 14.00 - Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului. Lazăr a respins, vineri, afirmaţiile că ar fi sancţionat disciplinar un deţinut politic de la Penitenciarul Aiud şi susţine că este este victima unei campanii de discreditare, în care oameni nevinovaţi, victime ale regimuului comunist, sunt manipulaţi fără scrupule. 

Augustin Lazăr, procurorul general al României, face declaraţii în scandalul momentului:

”Astăzi doresc să clarific câteva aspecte ale carierei mele de procurori. Consider că am această datorie publică.

În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atibuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete care să mă decredibilizeze.

Nu sunt ofițer, sub-ofițer sau agent al fostei securități sau al vreunui serviciu secret”, a afirmat Augustin Lazăr.

Acesta a mai spus că nu are nicio emoție în ceea ce privește verificările CNSAS.

Citește aici declarațiile făcute de Augustin Lazăr

Augustin Lazăr va vorbi cel mai probabil despre acuzațiile lansate la adresa sa de poliție politică. În perioada regimului comunist, actualul procuror general al României a fost președintele Comisiei de eliberări condiționate din Penitenciarul Aiud, timp în care a refuzat de două ori eliberarea unui disident al regimului Ceaușescu. Unii social-democrați au exploatat articolul din presă și l-au numit pe Augustin Lazăr "torționar", iar șeful Senatului i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l demită din acest motiv. 

Membru CNSAS: Noua reverificare a lui Lazăr nu va duce la nimic

Ulterior, istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, a declarat că deținutul fusese torturat de un alt Lazăr, locotenent colonelul Lazăr Gheorghe. 

Augustin Lazăr neagă noile acuzaţii că ar fi sancţionat deţinuţi politici

Comunicatul de vineri al lui Augustin Lazăr vine ca urmare a faptului că într-o emisiune la Antena 3 a fost prezentat cazul unui alt deţinut politic de la Penitenciarul Aiud care ar fi avut de suferit din cauza deciziilor lui Augustin Lazăr, ca membru în comis de eliberări condiţionate.

"Resping orice afirmaţii potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud, aş fi dispus sancţionarea disciplinară a vreunei persoane condamnată penal, deţinută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate. Sancţionarea disciplinară (..) se realiza exclusiv de către administraţia penitenciarului(...). Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foşti deţinuţi politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acţiuni se urmăreşte influenţarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a transmis Lazăr într-un mesaj postat pe reţelel de socializare.

Augustin Lazăr a invocat şi decizia prin care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că nu a colaborat cu Securitatea, poliţia politică comunistă.

"Noţiunile de lucrător al Securităţii şi colaborator al Securităţii sunt clar definite în art. 2 lit. a) şi b) teza I şi teza finală din OUG nr. 24/2008, ceea ce presupune: calitatea de ofiţer sau subofiţer al Securităţii sau Miliţiei, cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit care a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturile fundamentale. Adică trei condiţii cumulative: apartenenţă instituţională (Securitate sau Miliţie); o anumită calitate (ofiţer, subofiţer sau ofiţer acoperit) şi anumite activităţi de suprimare/îngrădire a drepturilor fundamentale. Calitatea de colaborator o poate avea orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor", precizează Lazăr. 

Mai multe articole despre:
declaraţii CNSAS procuror general Augustin Lazăr