MENIU

Omul de afaceri Csibi Istvan, DUS LA PENITENCIAR: A fost condamnat la 6 ani şi 10 luni de închisoare

Omul de afaceri Csibi Istvan, DUS LA PENITENCIAR: A fost condamnat la 6 ani şi 10 luni de închisoare

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, condamnat la șase ani și zece luni de închisoare într-un caz de lipsire de libertate, a fost ridicat de polițiști și dus la Penitenciarul Miercurea Ciuc, pentru ispășirea pedepsei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, poliţişti de la Serviciile de Investigaţii Criminale şi Acţiuni Speciale au primit luni și au pus în executare mandatul pe numele C.I., de 49 de ani, din Miercurea-Ciuc, condamnat la șase ani şi zece luni închisoare pentru libertate în mod ilegal.

Surse judiciare au declarat că este vorba despre omul de afaceri Csibi Istvan, pe numele căruia Judecătoria Roman a emis un mandat de executare a pedepsei de șase ani și zece luni de închisoare, pentru infracțiunea respectivă.

Polițiștii din Harghita au pus în executare mandatul, Csibi Istvan fiind ridicat dintr-un cartier aflat la marginea municipiului Miercurea Ciuc și dus la Penitenciarul Miercurea Ciuc, pentru executarea pedepsei.

Surse judiciare au declarat că, în urmă cu aproape 11 ani, o persoană a depus plângere la Poliție pe numele lui Csibi Istvan, declarând anchetatorilor că a coordonat, în calitate de arhitect, construirea unei vile a omului de afaceri, iar acesta îi datora câteva zeci de mii de euro. În loc să plătească datoria către persoana respectivă, Csibi Istvan ar fi ordonat gărzilor sale de corp să o sechestreze, să o bată și să o ţină sub duşul cu apă rece.

Din 2004 până în 2006, Csibi Istvan a fost arestat, el fiind încarcerat în Penitenciarul Botoşani. În acest timp împotriva lui Csibi Istvan au fost formulate numeroase acuzaţii, pentru fapte comise cu violenţă şi cu risc social major. Doar în 2005, pe numele lui Csibi Istvan s-au emis şapte mandate de arestare, el fiind cercetat penal pentru violenţă fizică, instigare la distrugere, sechestrare de persoane, dare de mită şi altele.

După arestarea din 2004 a lui Csibi Istvan, presa relata că acesta era protejat de mai mulţi poliţişti, comisari din Garda Financiară Harghita şi magistraţi. Acest lucru a declanşat un val de verificări în Harghita, din partea mai multor instituţii ale statului, precum şi demiteri în rândul poliţiştilor din judeţ.

În martie 2008, Csibi Istvan a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru infracţiuni de natură economică, într-un alt dosar. Alături de Csibi Istvan au mai fost trimise în judecată atunci alte 17 persoane.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în martie 2009, strămutarea dosarului în care Csibi Istvan era judecat pentru criminalitate organizată de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Argeş.

Anchetatorii au stabilit că, în calitate de fondator şi conducător al unui grup de criminalitate organizată care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţi administratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv la societăţile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plăţi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiune firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

După trei ani de arest preventiv, în 2010, Csibi Istvan a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi, Tribunalul Argeş înlocuind măsura de arest preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara.

Mai multe articole despre:
condamnat Csibi Istvan om de afaceri