MENIU

Omenirea trăiește PE DATORIE de mâine. Avertismentul specialiștilor privind consumul resurselor naturale ale planetei

”Ziua depășirii”

Începând de joi, 29 iulie, omenirea își termină resursele naturale din acest an și începe să trăiască pe datorie. Cercetătorii de la ONG-ul american Global Footprint Network, care fac acest studiu în fiecare an, din 1970, atrag atenția asupra consumului tot mai rapid al resurselor, în condițiile în care capacitatea planetei este limitată. 

ONG-ul american avertizează asupra consecințelor epuizării resurselor naturale ale planetei.

”Cu mai mult de cinci luni înainte de sfârşitul anului, pe 29 iulie vom fi epuizat bugetul planetar al resurselor biologice pentru 2021. Dacă mai aveam nevoie de un semnal de alarmă pentru urgenţa climatică şi ecologică cu care ne confruntăm, ”Ziua Depăşirii” resurselor de pe Terra se ocupă de acest lucru”, a transmis într-un comunicat de presă Susan Aitken, o expertă în politologie din Glasgow, care va găzdui Conferinţa ONU pentru Schimbări Climatice (COP26), în noiembrie.

Data este stabilită în funcție de amprenta ecologică a activităţilor umane (suprafeţe terestre şi maritime necesare pentru a produce resursele consumate şi pentru a absorbi deşeurile populaţiei) şi ”biocapacitatea” Terrei (capacitatea ecosistemelor de a se regenera şi de a absorbi deşeurile produse de oameni, mai ales captarea CO2). ”Ziua depășirii” are loc când presiunea umană depăşeşte capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale.

În actualul ritm al consumului resurselor, ar fi nevoie de 1,7 planete de dimensiunea Terrei pentru a asigura nevoile populaţiei mondiale într-un mod durabil.

ONG-ul avertizează că, în ultimii 50 de ani, data la care omenirea începe să trăiască ”pe datorie” se produce tot mai devreme: 1970 - 29 decembrie, 1980 - 4 noiembrie, 1990 - 11 octombrie, 2000 - 23 septembrie şi 2010 - 7 august.
În 2019, omenirea a consumat resursele pe 29 iulie, iar în 2020, pe 22 august. Anul trecut, diferența de trei săptămâni înregistrată s-a datorat carantinei şi reducerii activității în urma pandemiei.

Potrivit sursei citate, revenirea din acest an este cauzată de creșterea amprentei de carbon cu 6,6% şi reducerii cu 0,5% a biocapacităţii forestiere, cauzată în mare parte de defrişările din Amazonia. Amprenta de carbon asociată transporturilor a rămas inferioară nivelurilor de dinaintea pandemiei, cea asociată energiei ar trebui să înregistreze o creştere consistentă în acest an.

Specialiștii au avertizat că schimbările climatice vor afecta viața pe Terra în următorii 30 de ani.

Mai multe articole despre:
resurse omenire resurse naturale planeta