MENIU

OFICIAL Testele rapide antigen, acceptate în diagnosticarea infectării cu noul coronavirus, alături de cele Real Time PCR. Noile CONDIȚII de testare

testare coronavirus - teste rapide, teste RT PCR

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a modificat luni definițiile de caz pentru SARS-CoV-2, incluzând, oficial, și testele rapide antigen pe lângă cele RT-PCR. Astfel de teste existau deja în Unitățile de Primiri-Urgențe din spitale, dar rezultatul lor nu era considerat relevant și trebuia confirmat și cu un test RT-PCR.

 

Astfel că de marți, 5 ianuarie, infectarea cu COVID-19 poate fi diagnosticata oficial și cu teste rapide, potrivit noii definiții de caz pentru criteriile de laborator și a inițierii testării pentru SARS-CoV-2.

Confirmarea includerii testelor antigen decurge din noua definire a criteriilor de laborator în cazul în care o persoană este considerată caz confirmat. 

La „Criterii de laborator” a fost modificată definiția: „Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică”. Potrivit INSP, testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.

Descarcă DOCUMENT AICI

„Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante”, menționează INSP, la definirea „Criteriilor pentru initierea testarii pentru SARS-CoV-2”.

CNSCBT a transmis și Recomandarile de prioritizare a testarii prin RT-PCR si/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2.

În cazul celor 14 categorii de persoane care trebuie testate, în aproape jumătate din cazuri se recomandă și testele rapide antigen.

Descarcă DOCUMENT AICI

Astfel, pentru persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz, este recomandat oricare din cele două teste, cel RT-PCR sau cel rapid antigenic.

În cazul contacților direcți ai cazurilor confirmate, CNSCBT recomandă testarea cu RT-PCR pentru contacții simptomatici și testarea prin test rapid antigen în focarele de colectivitate (centre rezidențiale, secții de psihiatrie cronici, penitenciare) confirmată prin RT-PCR, pentru a facilita detectarea timpurie a altor cazuri, ca parte a supravegherii contacților și a investigării focarului.

De asemenea, în cazul însoțitorilor pacienților copii asimptomatici cu imunosupresie, oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie,  oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, este recomandată testarea cu RT-PCR sau cu test rapid antigen.

În cazul persoanelor instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior, se recomandă testare cu RT-PCR de 2 ori pe lună sau cu test rapid antigen de 4 ori pe lună.

Testele rapide antigen mai sunt recomandate pentru:

- personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare;
- gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
- personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 5-7-a zi de la ultimul contact posibil infectant.

Astfel, potrivit modificărilor de caz făcute luni de INSP (CNSCBT), testul rapid antigen este acceptat și recomandat oficial, el trebuie făcut în cel mult 5 zile de la debutul simptomelor sau la cel mult 7 zile de la contactul direct cu o persoana infectată cu noul coronavirus.

În același timp, testele rapide antigen făcute la domiciliu nu pot fi considerate diagnostic oficial, doar testele rapide antigen făcute în unități sanitare sunt luate în considerare.