MENIU

Ochelari de vedere pentru angajați. În ce condiții angajatorul este obligate să ofere această facilitate?

Foto ilustrativ

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a obligat un angajator din România să cumpere sau să suporte costul ochelarilor de vedere pentru angajații care lucrează la calculator a deschis o amplă discuție între specialiști privind stabilirea categoriilor de angajatori și de angajați care pot beneficia de această facilitate. 

Chestiunea suportării costurilor cu ochelarii (sau lentilele) pentru prevenirea sau corectarea problemelor oftalmologice are cea mai sensibilă abordare în privința tratamentului fiscal aplicabil. Din această perspectivă, angajatorul ar vrea să iasă „cât mai ieftin” și să încadreze costul total drept o cheltuială deductibilă și neimpozabilă la salariat, scrie avocatnet

 

Pe de altă parte, în urma analizei actului normativ pe care se bazează această reglementare (HG nr. 1028/2006 - care prevede cerinţele minime de SSM privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare), se reidică o serie de întrebări:

1. Toți lucrătorii pot beneficia de decontarea cheltuielilor pentru ochelari?

 

NU. Doar un angajat care foloseşte în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru (inclusiv studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de muncă, cu excepţia persoanelor care prestează activităţi casnice).

 

2. E nevoie de o evidență a tuturor posturilor unde activitatea presupune și munca folosind ecrane de vizualizare?

DA. HG 1028 obligă angajatorii să facă acest lucru, în special în ceea ce priveşte eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice şi solicitare mentală. 

 

3. Angajaților care lucrează cu ecrane majoritatea timpului trebuie să-și facă regulat examen oftalmologic ? DA.

 

Mai mult, potrivit unor specialiști consultați de avocat.net, poate fi vorba și de probleme oftalmologice pe care angajatul le-a avut din copilărie, de exemplu. Dacă acesta are rețetă oftalmologică, angajatul trebuie să îi suport ochelarii, chiar dacă nu este vorba de boală profesională. 

Mai multe articole despre:
ochelari de vedere angajați lege ochelari avocat