MENIU

S-a născut fără vagin și niciun medic nu găsea soluții pentru ea. Cum s-a vindecat

<p>Premieră &icirc;n sistemul sanitar din Rom&acirc;nia. A desenat &icirc;n timp ce era operată pe creier</p>

O tânără de 22 de ani, care s-a născut fără vagin și uter a fost operată, în premieră națională, de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, la un spital privat.

Intervenția minim-invazivă a fost realizată pro bono și a presupus reconstrucția vaginului printr-o biogrefă de ultimă generație, care o va ajuta pe fată să aibă o viață sexuală normală. În lume au fost înregistrate mai puțin de 10 astfel de cazuri de reconstrucție de neovagin cu biomaterial la paciente cu absența vaginului, iar în România cazul este o premieră absolută, conform unui comunicat al spitalului. 

Profesorul Petre Brătilă, același medic care a operat de cancer de col uterin o femeie gravidă, a fost singurul medic din țară care a reușit să rezolve problema Alinei. Fata s-a născut fără vagin și uter, o boală extrem de rară care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser. Tânără a fost diagnosticată cu această afecțiune la vârsta de 18 ani, când a mers pentru prima dată la medic pentru a afla de ce nu are încă menstruație.

Niciun medic nu reușea să vină cu o soluție pentru boala ei

Deși nu este o boală care pune în pericol viața pacientei, Sindromul îi afectează foarte tare calitatea vieții. Viața cu o astfel de afecțiune poate fi extrem de dificilă din punct de vedere emoțional, în special dacă nu ai susținerea adecvată. Până să ajungă la profesorul Brătilă, timp de 4 ani, Alina a trecut prin emoții copleșitoare, de la teamă și incertitudine, la deznădejde și chiar furie, mai ales că niciun medic nu reușea să îi ofere o soluție și nici să îi arate empatie pentru condiția ei.

„Am întâlnit medici care cunoșteau foarte puține lucruri despre această afecțiune și medici care aveau o atitudine foarte rece față de suferința mea. Treceam de la un spital la altul, fusesesm refuzată și nu mai credeam că există vreo soluție pentru cazul meu. Știam că nu sunt bolnavă, însă o viață fără boală nu înseamnă neapărat o viață normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povestește Alina.

Ce este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) este o malformație congenitală care afectează sistemul reproductiv al femeii. Uterul și vaginul se dezvoltă parțial sau sunt absente, în timp ce ovarele și trompele uterine sunt normale. Femeile cu aceasta afectiune nu au menstruație, acesta fiind primul semn care le trimite la medic. De asemenea, aceste femei au organe genitale externe normale, iar sânii și părul pubian sunt dezvoltate normal. Deși nu vor putea să poarte o sarcină, uterul fiind absent, aceste femei vor putea avea copii ca urmare a reproducerii asistate.

În plus față de anomaliile la nivelul aparatului genital, o parte dintre aceste femei pot avea malformații în alte zone ale organismului. Astfel, rinichii pot avea formă sau poziție anormală sau unul din rinichi poate să nu se dezvolte (agenezie renală unilaterală). De asemenea, pot să apară anomalii scheletale, în mod particular la nivelul corpilor vertebrali. Femeile cu sindromul MRKH pot avea surditate sau anumite malformații cardiace.