MENIU

O firmă din România are nevoie de 160 de ore ca să-şi achite taxele la stat

Banca Mondială a calculat că unui patron obişnuit din România îi ia aproape 160 de ore pe an ca să-şi achite taxele la stat.

Şi cu bani mulţi daţi la stat, şi cu timp pierdut pentru plata taxelor. Nu e uşor să faci afaceri în România, este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale. Mai bine de 40 la sută din profitul unei firme se duce la stat, în vreme ce patronul petrece aproape o săptămână dintr-un an ca să-şi achite toate dările. Cele mai împovărătoare sunt taxele pe muncă.

„O companie medie din România plăteşte ca procent din profitul său comercial cam 42 la sută, care este peste media europeană", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Un patron polonez plăteşte ceva mai puţin – 40 la sută din profit, dar petrece aproape de două ori mai mult timp ca să-şi achite dările.

Raportul Doing Business 2016: mai multe frâne pentru afaceri în România decât anul trecut

În România, taxele pe muncă sunt împovărătoare, chiar şi după reducerea contribuţiei la asigurările sociale, spun specialiştii.

La un salariu net de 1.400 de lei, angajatorul plăteşte taxe şi impozite la stat de 460 de lei, iar de la salariat strânge mai mult - 580 de lei. În total, peste 1.000 de lei ajung în visteria statului, scrie Digi24.ro.