MENIU

O cercetătoare din Japonia a ULUIT lumea ştiinţifică. Nimeni nu credea că există AŞA CEVA

Cercetătoarea japoneză

Cercetătoarea japoneză Haruko Obokata, implicată într-un scandal privind afirmaţii false şi cercetări fabricate legat de celulele suşă, informaţii ce au fost publicate într-un articol din prestigioasa revistă Nature, a demisionat de la institutul unde şi-a desfăşurat activitatea.

Haruko Obokata a publicat o cercetare care părea a fi deschizătoare de noi drumuri, arătând că celulele suşă pot fi produse rapid şi ieftin, potrivit bbc.com. Datele ştiinţifice conţineau neconcordanţe, nicio altă echipă de cercetători din lume nu a putut repeta descoperirile sale, iar universitatea pentru care a lucrat a concluzionat că ceea ce susţinea Obokata nu poate fi făcut.

"Nu pot găsi cuvintele potrivite pentru a-i cere scuze", a spus Haruko Obokata, potrivit Mediafax.

Celulele suşă au capacitatea de a se transforma în orice tip de ţesut şi au un potenţial uriaş în ce priveşte medicina, fiind deja folosite în experimente privind vindecarea traumelor produse de atacul de cord şi pentru a reda vederea. Acest tip de celule este însă foarte scump şi dificil de obţinut, una dintre surse, embrionii, ridicând probleme etice serioase.

Lucrarea ştiinţifică a lui Haruko Obokata a fost publicată în revista Nature şi susţinea că celulele stem pot fi produse din celule adulte normale prin scufundarea într-un acid, pentru o perioadă şoc de 30 de minute.

Anunţul creării acestor celule "stap" (stimulus-triggered acquisition of pluripotency, obţinerea de polivalenţă prin stimulare, n.r) a creat valuri în lumea ştiinţifică. Presupusa obţinere a acestor celule a fost descrisă drept "o descoperire ştiinţifică majoră" şi "o schimbare a regulilor jocului" de către savanţi respectaţi din domeniu.

Totuşi, descoperirile arătau prea bine pentru a fi adevărate.

Lucrarea a fost cercetată de Riken Institute, centrul care a realizat studiul, şi a fost retras de revista Nature în luna iulie, din cauza temerilor că unele rezultate ar fi fost inventate.

Obokata a fost găsită vinovată de abateri de la deontologie.

Institutul Riken a încercat să reproducă rezultatele cercetării iniţiale, dar săptămâna aceasta a anunţat că a eşuat.

"Am efectuat o serie de experimente de verificare, dar nu am putut repeta fenomenul stap. Ca urmare a acestui fapt, vom înceta experimentele", a anunţat Shinichi Aizawa, din partea institutului.

Mai multe articole despre:
Japonia Haruko Obokata