MENIU

Nu obligați copilul să învețe cunoștințe care-i depășesc vârsta! Ce se poate întâmpla

Într-o lume care gonește după recunoașterea socială aducătoare de venituri, necesitatea ca micuții să devină cât mai informați devine pentru mulți părinți o obligație. 

Copiii intră de mici în competiție și sunt învățați că viața este o luptă. Asta n-ar fi rău, dacă adulții nu ar intra ei, prin intermediul copiilor, în competiție, de multe ori fără să se gândească la victimele colaterale. Iar acestea sunt exact copiii! Una dintre greșelile frecvente pe care le fac părinții este să-și îndoape odraslele cu cunoștințe care depășesc programa, iar asta începând de la grădiniță.

Scopul este ca mititeii să se remarce, iar asta n-ar fi o atitudine greșită dacă ar putea să le controleze toate reacțiile. Astfel, părinții îi învață pe copii alfabetul, să numere sau chiar să facă socoteli simple, mândri de istețimea acestora,cu care se laudă. Copiii parcurg lecțiile înaintea tuturor, însă când ajunge și restul clasei la conoștințele programate de educatoare sau învățătoare, aceștia nu mai au răbdare să buchisească, și se plictisesc. Și știm cu toții ce face un copil plictisit! Este tentat să-și găsescă de lucru. De multe ori, ajunge să-și deranjeze colegii, să facă paradă de cunoștințele sale, să facă glume pe seama lor.

Neștiind să-și dozeze comportamentul, deoarece la câțiva ani nu are acest tip de discernământ, el va deveni o pacoste pentru ceilalți și încercările institutorului de a-l domoli vor putea fi foarte ușor interpretată drept persecuții. Copilul se va duce acasă și va relata totul. Iar părinții, neavând cum să cunoască dimensiunea micilor incidente, vor avea tentația să le exagereze, din prea mult protecționism și convingerea că odraslele lor stârnesc invidia, deci sunt expuse.

Este greu să-i spui unui părinte că a adoptat o cale greșită de educație, deci foarte probabil va persista. Și uite așa, pas cu pas, își va transforma copilul, care nu are nicio vină, într-un mic încrezut. Iar ca adult, există toate premisele să-i terorizeze pe cei din jur. De asta, sfatul nostru este următorul: aveți încredere că programa școlară este întocmită având în vedere o medie a inteligenței. Iar dacă copilul dumneavoastră este într-adevăr un mic geniu, găsiți și în România formule de educație care să-i satisfacă setea neobișnuită de cunoaștere. Dar fiți atenți: el va trebui să trăiască între oameni!

 
Mai multe articole despre:
fresh refresh