MENIU

Nu avem medicamente, dar exportăm: Farmaciile pot deveni distribuitori en-gros de medicamente

Legea votată ieri de parlamentari, prin care farmaciile pot deveni distribuitori en gros, a creat un val de critici. Mai multe asociaţii de pacienţi, dar şi medici spun că măsura va încuraja şi mai mult exportul paralel de medicamente, iar efectul va fi devastator pentru bolnavi. În plină criză de rujeolă pe fondul vaccinului care încă lipseşte din unele cabinete, distribuitorii au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului că 4 mii de doze de ROR vor pleca la export. Ulterior apariţiei informaţiei în presă, ministrul Sănătăţii a cerut explicaţii, iar Agentia Medicamentului a notificat toti distribuitorii să oprească orice export de vaccin.

Potrivit actului normativ, farmaciile vor avea dreptul legal de a face distribuţie en gros de medicamente, astfel încât să nu se rezume doar la vânzarea lor către populaţie. 

"Problema noastră este că din cauza complicaţiilor legislative, vidului mai bine spus şi a faptului că în România avem cel mai mic preţ la medicamente din UE, a dus ca aceste farmacii mici care au şi depozite să se axeze mai mult pe exportul paralel, decât pe vânzarea en detail", a afirmat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Mecanismul exportului paralel este unul simplu: ţara noastră impune preţuri mici pentru anumite medicamente, iar distribuitorii preferă să cumpere pastile la preţurile româneşti şi să le vândă din nou în alte state ale Uniunii Europene cu preţuri şi de zece ori mai mari. Asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că această practică va duce la dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă. Cei mai afectaţi vor fi bolnavii de cancer, diabeticii sau cei care suferă de afecţiuni rare.

"Noi nu mai avem nicio şansă să găsim în România medicamente, avem o sansă să vedem cum dispar pe pieţele europene", a mai precizat Radu Gănescu.

Există totuşi o variantă care ar putea rezolva parţial problema, însă măsura trenează de peste trei ani: distribuitorii ar putea să exporte medicamente, dar numai după ce se asigură că pacientul român nu rămâne fără ele.

"Separarea activităţii de farmacie de cea de distribuţie angro de medicamente era una dintre măsurile luate în 2014 pentru a diminua exporturile paralele de medicamente. În acest moment, Parlamentul cu acordul Ministerului Sănătăţii a îndepărtat această interdicţie", a precizat Sorin Paveliu, expert SAR.

În acest context, distribuitorii au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului că 4 mii de doze de vaccin împotriva rujeolei vor ajunge la export, dintre care două treimi au plecat deja spre alte ţări Eeuropene. Numai în ultima lună, trei copii au murit din cauza rujeolei, iar mai multe cabinete medicale din ţară tot nu au dozele de vaccin necesare pe stoc. Problema a fost recunoscută chiar de ministrul Sănătăţii.