MENIU

VIDEO Sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” protestează în Piaţa Victoriei şi în faţa prefecturilor din țară - LISTA revendicărilor

Noi proteste, astăzi, în Piaţa Victoriei şi în faţa mai multor prefecturi / Foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu
Noi proteste, astăzi, în Piaţa Victoriei şi în faţa mai multor prefecturi / Foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" protestează joi în Piaţa Victoriei şi în faţa Prefecturilor din judeţele ţării. Cadrele sanitare cer măsuri suplimentare de protecție față de noul coronavirus din cauza ”situaţiei dramatice în care se află această categorie de lucrători”, amintind de creșterea salariilor, de acordarea sporului de COVID-19 pe toată perioada epidemiei și cele aproape 100 de decese asociate COVID-19 înregistrate în rândul angajaților din sistem.

 

Manifestațiile sindicaliștilor au loc joi, la București, în Piaţa Victoriei în intervalul orar 12.00-14.00, şi în faţa prefecturilor din mai multe județe, în intervalul orar 14.00-15.00.

„Trebuiau mărite salariile la personalul auxiliar - infirmiere brancardieri, personal TESA, este nevoie de reducerea programului, că nu se poate lucra mai mult de trei ore. (...) O lipsă nu putem să spunem că există la echipamente. Nu poți sta când e vorba de panemia asta. Nu poți sta mai mult de trei ore, nu se poate lucra, indiferent că e iarna, vară”, a declarat un reprezentant al sindicatului, aflat la protestul din Piața Victoriei din București, la Realitatea PLUS.

Revendicările sindicaliştilor vizează adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi decedaţi din cauza COVID-19 precum şi respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

De asemenea, sindicaliştii mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

Lista cu TOATE revendicărilor sindicaliștilor de la „Solidaritatea Sanitară”

1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
Profesioniștii din sănătate asumă acum riscuri mult mai mari decât cele de la începutul acestei pandemii, însă cu recompense mai mici. Pentru a rectifica această situație anormală este necesară acordarea stimulentului de risc în toate situațiile în care salariații asumă tipul specific de risc, respectiv pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.

7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

9. Negocierea anexelor la CCM (Contractul Colectiv de Muncă)

10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase, potrivit federației sindicale.