MENIU

2.500 de angajaţi CFR, protest la Guvern. Ministrul Şova, huiduit: "Vă mulţumesc pentru încurajări"

Greva la CFR Marfa
<p>Proteste feroviari</p>

Noi proteste ale feroviarilor au loc luni la Ministerul Transporturilor şi la sediul Guvernului. 2.500 de angajaţi ai CFR Marfã își strigă nemulțumirile în Piaţa Victoriei, după ce au protestat la primele ore şi la ministerul de resort. "Vă mulţumesc pentru încurajarea pe care mi-o arătaţi", le-a spus ministrul Transporturilor Lucian Şova protestatarilor care strigau "Am aşteptat destul".

Feroviarii protesteazã din nou! 2.500 de angajati ai CFR Marfã își strigă azi nemulțumirile în fața Ministerului Transporturilor şi în Piaţa Victoriei, la cabinetul Vioricăi Dăncilă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a încercat să vorbească cu protestatarii care foloseau vuvuzele:

"Sunt aici ca să ştiţi şi voi, că liderii voştri ştiu deja, că sunt alături de voi, sunt atent la problemele voastre, că ştiu cu ce vă confruntaţi şi împreună vom găsi soluţii. Vă mulţumesc pentru încurajarea pe care mi-o arătaţi. Problemele dvs trebuie să se soluţioneze în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă. Vă mulţumesc pentru încrederea (pe) care mi-o arătaţi pentru a vă apăra interesele. Atât cât se poate face pentru dvs asta se face acum. Am auzit şi glasul dvs, vă felicit încă o dată, vă doresc să vă bucuraţi de această zi şi de speranţă. La mulţi ani, tuturor ceferiştilor!", a spus ministrul.

Protestatarii l-au întrerupt de mai multe ori cu scandări precum: "Am aşteptat destul. Vrem salarii decente. Vrem decenţă, nu interese. Aşteptăm rezultate, domnule ministru".

Angajaţii CFR Marfă au plecat apoi în marş spre Guvern, unde au fost şi vineri, însă premierul Viorica Dăncilă era plecată atunci la Piteşti, la Simfonia Lalelor.

Sindicatele din sectorul feroviar organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor, urmat de un marş până la Guvern.

Feroviarii cer finalizarea şi adoptarea Statutului Personalului Feroviar, salarii decente la societăţile feroviare care să reflecte pregătirea profesională şi responsabilităţile personalului, acordarea clauzelor suspendate, cuprinse în Contractele colective de muncă, finanţarea corectă a infrastructurii feroviare

Sindicatele din CFR mai cer regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou.

Sindicaliştii mai doresc promovarea în regim de urgenţă a unei strategii pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea sectorului feroviar - modernizarea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, echilibrarea celor două moduri de transport terestru - feroviar şi rutier.

Mitingul este organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi "Elcatel", Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională "Drum de Fier".

Organizaţiile sindicale care vor protesta în 23 aprilie (ziua feroviarilor) reprezintă peste 60% din salariaţii feroviari din România.

Mai multe articole despre:
CFR protest feroviari