MENIU

Dosarul Mineriadei. Fostul șef al parchetelor militare, acuzat de infracțiuni contra umanității

Astăzi e o nouă rundă de audieri în dosarul Mineriadei. Procurorii militari vor sa afle cine a instrumentat înăbuşirea sângeroasă a manifestaţiilor din 13-15 iunie 1990. Prima persoană care a ajuns pentru a da explicații este Mugurel Florescu, fost şef al parchetelor militare, în perioada 1990. Potrivit Realitatea TV, acesta a fost citat pentru a fi pus sub învinuire pentru acuzația de infracțiuni contra umanității. Între timp, se așteaptă un răspuns din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la cererea anchetatorilor de ridicare a imunităţii lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stanculescu.

UPDATE: Mugurel Florescu a părăsit sediul Parchetului General în calitate de suspect. Procurorii îl acuză de infracțiuni contra umanității pentru că, în calitatea sa de fost procuror militar, ar avea o oarecare implicare în evenimentele sângeroase din vara lui 1990. În replică, Mugurel Florescu se consideră nevinovat și a afirmat că el însuși a avut o investigație în care era foarte aproape de adevăr, numai că, înainte de face publice rezultatele ar fi primit amenințări cu moartea. Acesta a spus că va pune la dispoziția autorităților toate investigațiile pe care le-a coordonat, potrivit Realitatea TV.

UPDATE: Deja avem o primă persoană care a venit la Parchet pentru a da explicații. Este vorba despre Mugurel Florescu, fostul șef al Parchetului Militar, în perioada 1990, dar și cel care a fost mâna dreaptă a lui Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării. Atunci planau suspiciuni asupra domniei sale că ar fi mușamalizat ancheta privind evenimentele din vara lui 1990. Acesta a declarat la intrare că a fost citat în calitate de martor și că nu are nimic să își reproșeze legat de Mineriadă. Potrivit surselor noastre, acesta a fost citat pentru a fi pus sub învinuire pentru acuzația de infracțiuni contra umanității, a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu.

"Este problema istoriei și oamenii au nevoie de adevăr, aș vrea să fiu un erou pozitiv. Sunt fiu de colonel și mi-a plăcut foarte mult să respect legile și adevărul", a spus Mugurel Florescu.

Întrebat dacă este vinovat, acesta a declarat:

"Nu, în niciun caz. Lăsați sistemul".

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, miercuri, demararea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul "Mineriada". Totodată, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul General, unde procurorii l-au anunțat că a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul "Mineriada", el având calitatea de suspect.

Tot azi, Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns la Parchetul General, pentru a fi audiat în același dosar, informează Realitatea TV.


 

Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost chemați la Parchet, unde li s-a adus la cunoștință că au fost pus sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.

Viorel Ene: Există o declarație la dosar care arată că Ion Iliescu a vorbit cu Miron Cozma

 


 
"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, în martie 2015, decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

 

Interviu istoric cu Marian Munteanu: Avem nevoie de valoarea istorică a aflării adevărului

 

Apariţia numelui lui Petre Roman în Dosarul Mineriadei nu a constituit o surpriză pentru Marian Munteanu, unul dintre liderii studenţilor adunaţi în Piaţa Universităţii în iunie 1990. Într-un interviu acordat lui Rareş Bogdan, în emisiunea Jocuri de Putere, el a povestit despre evenimentele tragice din iunie '90 şi a vorbit şi despre acţiunile din aceste zile ale justiţiei româneşti privind dosarul Mineriadei.