MENIU

Nicolescu: Sunt 30-40 la sută șanse pentru a-i salva pe cei 170.000 de întreprinzători

<p>Nicolescu: Sunt 30-40 la sută șanse pentru a-i salva pe cei 170.000 de &icirc;ntreprinzători</p>

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan-Eugen Nicolescu, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că în privința celor 170.000 de întreprinzători, care ar putea fi afectați de scumpirea prețului la energie, există "30-40 la sută șanse pentru a-i salva" și a subliniat că "problema CET-urilor este una inventată artificial, în sensul că se va rezolva, împreună cu IMM-uri sau fără IMM-uri". Totodată, Nicolescu a ținut să precizeze că o "Ordonanță de Urgență poate să rezolve problema CET-urilor și problema IMM-urilor" dacă se obține acordul Comisiei Europene.

”Vă garantez ca prețul gazului, produs în România, nu va crește pentru CET-uri, cum nu va crește nici pentru populație. Nu pot să garantez ce se va întâmpla cu tarifele de transport, de distribuție, de stocare. Dar ce ține de Guvern, vă garantez, îi voi convinge și pentru CET-uri și va fi în regulă (...) Sper să rezolv și problema lor, pentru că, din această liberalizare, câștigă doi sau trei producători și au de plătit mai mult: 170.000, plus un număr de CET-uri. Eu mă bat și sper să rezolv și problema celor 170.000. O să vedem, în câteva zile, dacă voi putea rezolva doar problema CET-urilor sau și problema celor 170.000. Dacă insistăm pe o OUG care rezolvă și problema CET-urilor și a celor 170.000 nu va fi mai bine? Dacă nu voi rezolva problema celor 170.000, va fi OUG doar pentru CET-uri. Nu văd niciun motiv de nervozitate sau poate că am vreo vină că sunt un ministru tehnocrat (...) Comisia Europeană trebuie să dea un punct de vedere pe consumatorul industrial, care include și CET-urile. Dacă o să fie de acord să mai amânăm și la ei, o să amânăm, dacă nu, o să o facem doar pentru CET-uri. Noi încercăm să apărăm drepturile celor 170 000 (...) Problema CET-urilor este una inventată artificial, în sensul că se va rezolva, împreună cu IMM-urile sau fără IMM-urile”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

Întrebat de ce nu se poate da o OUG, în acest sens, Răzvan Nicolescu a răspuns:

”Nu spun că nu se poate da o OUG, eu spun că se poate da, dacă reușim să îi convingem pe cei de la Comisia Europeană, cum i-am convins și pentru populație, se dă OUG pentru IMM-uri și pentru CET-uri. Dacă nu reușim să îi convingem pentru IMM-uri, se va da o OUG doar pentru CET-uri. Vreau să știu că am făcut tot ce am putut (...) Ordonana de Urgență poate să rezolve problema CET-urilor și problema IMM-urilor dacă obținem acordul Comisiei Europene ”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

În ceea ce privește șansele pentru a-i salva pe cei 170.000 de întreprinzători, care ar putea fi afectați în cazul unui refuz al Comisiei Europene de a accepta amânarea calendarelui de liberalizare a prețului la gaze, Răzvan Nicolescu a precizat că "sunt 30-40 la sută șanse", însă a adăugat că "nu se pune problema ca acele 170.000 de firme să moară".

"Cât am această șansă, mă voi bate pentru ei. Nu vreau să ne acunde, să mințim, să promit lucruri pe care să nu fim siguri că le putem face. Pentru populație mi-a fost mai ușor, am reușit să obțin acea amânare, pentru că aveam o bază juridică, din punct de vedere social, mai solidă decât o am în discuția despre IMM-uri, dar atâta timp cât mai am niște șanse, vreau să încerc. Dacă nu voi reuși, o să facem pentru CET-uri și mergem mai departe, dar vreau să știu că m-am bătut pentru cei 170.000 (...) Nu cred că se pune problema ca acele 170.000 de firme să moară, aici este un calcul: cât la sută din costurile lor reprezintă costul gazului natural, în funcție de ceea ce produc oamenii respectivi. Dar, evident, că sunt niște bani, probabil, suplimentari, care trebuie scoși din buzunarul lor, în perioada următoare. Piața nu este încă suficient de matură, în România, am încercat să impunem o obligație pe producători să tranzacționeze pe bursă, nu au fost decât foarte puține până acum, tot ANRE nu a respectat spiritul decizie noastre și a încercat cum să facă, de fapt, să nu existe o obligație”, a mai spus Răzvan Nicolescu.