MENIU

Nicolae Ciucă, fotografie de colecție surprinsă în 1996, de Ziua Națiunilor Unite: "Am simțit jovialitatea, bunătatea, dar mai ales empatia pe care o transmitea Căpitanul"

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Foto: Facebook

Ziua Națiunilor Unite este sărbătorită anual pe data de 24 octombrie, în amintirea momentului în care a fost semnată Carta Națiunilor Unite, la San Francisco, în anul 1945. În cinstea acestui moment marcant al istoriei moderne, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj special. De asemenea, fanii fostului premier au avut ocazia să vadă o fotografie inedită cu acesta din 1996, de pe vremea când servea ca observator al României din partea ONU în Angola.

Cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite, al doilea om în stat a transmis un mesaj referitor la rolul ONU în lume și pentru România.
 
„Celebrăm astăzi împlinirea a 78 de ani de când pacea, cooperarea și dialogul au devenit coordonatele de bază ale relațiilor dintre țări, modificând radical contextul internațional existent în perioada interbelică. Înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) a venit în 1945 ca o necesitate de a preveni o nouă conflagrație mondială, prin crearea unui cadru în care statele lumii să coopereze pentru soluționarea oricăror probleme economice, sociale, culturale sau umanitare.
 
 
De când a devenit membru al ONU, în 1955, România și-a consolidat relațiile cu statele lumii și a descoperit noi parteneri de dialog și colaborare pe toate meridianele globului. De atunci și până azi, diplomații români care au lucrat la ONU au reprezentat cu onoare și profesionalism interesele României, în special în ultimele trei decenii. Oricât de complicate au fost multe momente de după 1945, ONU a rămas un factor vital de echilibru, care luptă constant pentru bunăstarea și pacea globală.” a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Fotografie inedită cu Nicolae Ciucă din 1996

Cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, fanii peședintelui Senatului au avut parte de o surpriză: O fotografie inedită cu Nicolae Ciucă a apărut pe Facebook. Datând din 1996, imaginea surprinde momentul în care Ciucă servea ca observator al României din partea Organizației Națiunilor Unite în Angola. În fotografie îl putem vedea pe tânărul Nicolae Ciucă, într-un cadru tipic al operațiunilor de menținere a păcii:
 
 
„Ziua Națiunilor Unite, 24 octombrie
În anul 1996, participam la prima misiune internațională a Batalionului 26 Infanterie, Neagoe Basarab, în Angola, în cadrul misiunii ONU, UNAVEM III.
A fost o mare onoare dar și responsabilitate(precizată de dl lt. col. ION PĂLȘOIU, încă de la aprobarea raportului personal) fiind o mândrie că făceam parte din această unitate de elită a Armatei Române.
Făcând parte din structura logistică, pe lângă responsabilitățile privind asigurarea suportului logistic(asigurat de firma ESKO, cu sediul în Africa de Sud) a fost înființată și o școală românească în localitatea Lubango, unde copiii angolezi primeau educație și hrană.
Atunci, 1996, la Lubango, cunoșteam un ofițer roman, observator al României din partea ONU, pe căpitanul @Nicolae Ionel Ciucă.
De la primul salut militaresc și prima strângere de mână, am simțit jovialitatea, bunătatea, dar mai ales empatia pe care o transmite, copiilor angolezi li se citea bucuria în ochi, aceștia fiind acaparați de apropierea ofițerului român, de modul de interacțiune al căpitanului de atunci, Nicolae CIUCĂ.
Fiind în preajma dânsului, simțeam încrederea pe care o transmitea, calitățile de lider pe care le avea pe baza empatiei și a profesionalismului, în jurul dânsului militarii se simțeau în siguranță dând încredere echipei.
Principiile militare de patriotism, de devotament, de loialitate, de onestitate, de corectitudine au fost motivele care au stat și stau la baza relației de prietenie și respect, așa cum este descrisă ,,prietenia virtuoasă" de marele filozof grec Aristotel, care spune că ,,se bazează pe recunoașterea reciprocă a meritelor pe care toată lumea le apreciază, fiind nevoie de timp pentru a fi construită" și nu pe beneficii efemere” a scris fostul coleg al lui Nicolae Ciucă pe pagina de Facebook.
 
Nicolae Ciucă: Suntem martorii unei situații în care țări luptă pentru propria libertate. Atât în cazul Ucrainei, cât și în cazul Israelului, avem datoria să fim solidari și să respingem asaltul asupra lumii libere