MENIU

Mizele geopolitice ascunse ale conflictului din Fâșia Gaza

Razboiul dintre Israel si Hamas este unul dintre cele mai enigmatice conflicte din istoria relatiilor israeliano-palestiniane din ultimii zece ani. Un an si jumatate fara schimburi de focuri intre cele doua parti a fost incheiata brutal de o serie de evenimente pline de cruzime, scrie europolitics.ro.

Inainte de a izbugni acest conflict, atat Hamas cat si Israel s-au pregatit cu sarg pentru ceea ce se petrece acum in Fasia Gaza. Hamas si-a alocat 40% din buget pentru construirea retelei de tuneluri pe care acum armata Israelului o arunca in aer in timp ce israelitii si-au pus la punct sistemul de aparare anti-racheta si au alocat o suma insemnata din buget pentru o invazie terestra militara a Fasiei Gaza.

Rivalitatile diplomatice, sectariane si ideologice au intrat in coliziune dupa o perioada lunga de tatonare. O serie de conflicte, precum niste placi tectonice, s-au miscat in jurul acestui butoi cu pulbere.

Sisi nu suporta Fratia Musulmana care este sustinuta de Turcia si de Qatar. Qatar si Turcia servesc la masa negocierilor pentru incetarea focului din Fasia Gaza ca reprezentantii de facto ai Hamas.
Qatar este unul dintre cei mai mari sponsori ai Hamas, livrand grupului islamist gaze natural si sute de milioane de euro. Mai mult decat atat, conducerea Hamas isi are sediul in capitala Qatarului, in Doha.

Atat Qatar cat si Egipt se considera liderii statelor din lumea araba si fiecare se suspecteaza de actiuni subversive. Animozitatea aceasta explica de ce Qatar a sustinut Hamas in tot acest conflict si de ce Sisi se bucura ca Israel bombardeaza bransa palestiniana a Fratiei Musulmane. Colac peste pupaza: SUA arunca miliarde de euro atat in Qatar cat si in Egipt. Citeste mai mult pe europolitics.