MENIU

"Degeaba cresc salariile dacă scad veniturile". Marea gogoriţă a Guvernului, detonată de specialişti

Liviu Dragnea

Bugetarii au primit o veste extrem de proastă de la şeful partidului de guvernământ, Liviu Dragnea: legea salarizării NU se poate aplica dacă se renunţă la transferul contribuţiilor la angajaţi. Dragnea a explicat că salariile nu vor scădea sub nicio formă, însă acest lucru s-ar putea realiza în privinţa veniturilor. Specialiştii în economie explică ce se ascunde în spatele acestei discuţii aparent tehnice: puterea de cumpărare şi nivelul de viaţă vor scădea din 2018!

Profesorul de economie Mircea Coşea a explicat, la Realitatea TV, că Executivul nu are bani la bugetul de stat pentru a acorda majorările salariale promise fără a tăia din sporuri şi plăţi extra-salariale. Practic, pentru a se încadra în aceeaşi anvelopă salarială strâmtă, guvernarea PSD-ALDE este obligată să reducă puterea de cumpărare a românilor:

"Dragnea are dreptate că salariile pot creşte, iar veniturile nu. Întrebarea este Ce ne dorim, de fapt? Ne dorim de fapt o creştere a veniturilor, pentru că degeaba cresc salariile dacă scad veniturile. O scădere a veniturilor înseamnă o diminuare a puterii de cumpărare, a nivelului de trai, ce contează că avem salarii mai mari?", a explicat Mircea Coşea.

Potrivit economiştilor, este o chestiune care ţine de interpretarea Legii salarizării deoarece în România de mulţi ani încoace se pune accentul pe venituri.

"Salariile au fost plafonate în urma discuţiilor mai vechi cu FMI şi Banca Mondială, iar Guvernele de atunci au introdus tot felul de venituri suplimentare, prime, plăţi specifice unoe anumite domenii. Acum dacă salariile cresc, este nevoie de un venit mai mare la buget. Dar bugetul de stat nu poate susţine această creştere, are intrări doar din economia reală, de fapt învârte banii dintr-o parte în alta. Dacă se plătesc şi salarii mai mari şi se păstrează şi aceste adaosuri de venit, anvelopa salarială nu poate face faţă la nivelul actual al bugetului", este verdictul dat de profesorul de economie.

"Nu acceptăm ideea să diminueze din venituri, pentru că la orice împrumut, orice creditare pe care vrei să o obții, se ia în calcul acele venturi lunare", a declarat la Realitatea TV Gheorghe Chiş, președintele Federației Ambulanța.

Trecerea contribuţiilor în sarcina integrală a angajaţilor ascunde şi alte capcane, spun specialiştii, ea va avea efecte inclusiv asupra Legii pensiilor. "Este aceeaşi păcăleală cu care ne-am obişnuit. Mărim valoarea punctului de pensie, dar în realitate vor fi pensii mai mici", a spus Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA.

"Guvernul ar trebui să amâne aceste măsuri, să facă calcule şi studii de impact pe care Finanţele recunosc că nu le au şi să vadă în ce măsură sunt sustenabile în această etapă... Avem motive să ne întrebăm cu privinţe la competenţa unor membri din Guvern", a mai spus Mircea Coşea.

Liviu Dragne s-a declarat mirat de faptul că Guvernul se confruntă cu un val de proteste legat de creşteri de salarii. "Este o noutate în România. De ce ar trebui să renunţăm, doar pentru că se discută la televizor? Nu le scad salariile, ci se va umbla doar la venituri", a precizat şeful PSD

Președintele PSD a explicat, joi seara. că nu se poate pune în aplicare legea salarizării fără să se implementeze și transferul de contribuții de la angajator la angajat, ceea ce va fi în beneficiul salariaților. Altfel, a spus el, dacă există nemulțumiri, atunci se poate face o creștere a salariilor cu 5% și lucrurile pot rămâne la fel.

"Despre mutarea contribuțiilor, normal că premierul a avut o astfel de reacție, poate că aș fi avut-o și eu, pentru că aici poți să spui așa: bun, dacă vă deranjează această mutare de contribuții, care mărește contribuția la pensii pentru fiecare, o dăm la o parte, dar asta înseamnă că nu mai punem în aplicare legea salarizării. A, păi nu, că legea salarizării o vrem. Păi nu, că una fără alta nu merge. Și atunci, sigur că poți să ai o astfel de reacție. Pe de altă parte, dacă mărim cu 3 miliarde fondul de salarii, vorbim la sănătate, și tot sunt nemulțumiri, atunci facem altceva, nu mai mărim cu 3 miliarde, mărim cu 5%. La fiecare 5% și atunci nu mai sunt supărări", a afirmat Liviu Dragnea.

 
Mai multe articole despre:
Mircea Coşea Liviu Dragnea