MENIU

Ministrul Adrian Chesnoiu anunță că România produce mai multe ouă decât are nevoie - Cu cât crește prețul în 2022

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii Foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunță că în următoarele zile și în perioada verii vor fi creșteri foarte mici de prețuri la ouă, în România. Acesta a explicat că, acum, producția de ouă este peste cererea românilor înainte de Paște, și, de aceea, nu vor fi creșteri mari de prețuri.

Întrebat dacă în România vor fi creșteri de 40% ca în restul Europei la prețul la ouă, ministrul Adrian Chesnoiu a susținut că diferența de preț, între România și alte țări din Europa, va fi mult mai mică. Pentru că, la ouăle de consum, producția este cu mult peste cererea din piața internă, a explicat ministrul.

„Va fi şi mai mică diferenţa de preţ şi de creştere a preţului pentru că, în mod natural, în România, în perioada aceasta apar ouăle din gospodăriile populaţie. Se asigură autoconsumul din producţia internă şi nu depindem foarte mult de partea de industrie din sectorul avicol”, a spus Adrian Chesnoiu

„În perioada verii, presiunea pe piaţă scade pentru că ne asigurăm ouăle din necesarul de consum intern”, a explicat ministrul Agriculturii. 

Întrebat câte dintre ouăle din România sunt de import, ministrul a spus că „foarte puține. Noi, în general, la ouăle de consum, suntem la un nivel de producţie de 102%, adică producem mai mult decât avem nevoie de consum intern, şi în anumite faze de timp, importăm sau exportăm în funcţie de nivelul de producţie. Dar din punctul de vedere al asigurării cu necesarul de ouă în general ne asigurăm din producția internă”.

În schimb, nu la fel se întâmplă și în cazul prețurilor la cereale. Adrian Chesnoiu a anunțat că acestea au fost afectate din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a explicat că fluctuațiile de preț au loc din cauză că Rusia şi Ucraina sunt două state mari producătoare de cereale și că „preţurile se reglează la nivel internaţional, prin bursele de la Chicago şi din Franţa”. 

Acesta a anunțat că necesarul de consum interne, la porumb, este asigurat din ţară.

„Nu am avut niciun an în care să nu asigurăm necesarul de consum intern. Fermierii români produc, asta este cel mai important lucru”, a mai spus Chesnoiu și a precizat că „preţul nu este stabilit de minister, ci la nivel internaţional”.