MENIU

MII DE RECLAMAŢII PENTRU MAGISTRAŢI. De ce sunt nemulţumiţi românii?

Mii de plângeri pentru magistraţi

Mii de români s-au plâns că au suportat abuzuri din partea judecătorilor şi procurorilor. Anul trecut, peste şase mii de oameni i-au reclamat pe magistraţi la inspecţia judiciară. Cele mai multe dintre nemulţumiri se referă la tergiversarea proceselor şi la conduita celor care ar trebui să le facă dreptate. Rezultatele controalelor au dus, însă, doar la două excluderi din magistratură.

România pierde procese pe bandă rulantă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde a fost reclamată pentru durata prea mare a proceselor aflate pe rolul instanţelor. Din ce în ce mai mulţi români au început să facă plângere împotriva judecătorilor şi a procurorilor. În 2013, Inspecţia Judiciară a fost sesizată în 6.058 de cazuri, cu o mie mai multe faţă de 2012.

"În majoritatea cazurilor reclamă tergiversarea procedurilor şi a cercetării, neredactarea hotărârilor judecătoreşti şi mai nou , fapt ce dovedeşte că au citit legea, nerespectarea cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a normelor procedurale care de fapt se referă la nemulţumiri legate de sentinţe", a spus Rica Vasiliu, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare.

În urma verificărilor, puţin peste unu la sută dintre magistraţi au şi fost sancţionaţi. Cele mai multe au fost advertismente scrise. Puţine au fost cazurile încheiate cu soluţii de excludere din profesie, iar acelea au fost în urma unor sesizari făcute de mass-media.

Inspecţia Judiciară este singura instituţie care poate să propună sancţiuni faţă de magistraţi. Legea permite ca şi ministrul Justiţiei să sesizere abuzuri. Anul trecut doar două cazuri au fost semnalate de reprezentanţii puterii executive.