MENIU

Meserii aproape uitate de români

Odată cu evoluția tehnologiei, meserii precum cea de reparator de stilori, brichete, pantofar, tocilar, pălărier sau ceasornicar par a fi desprinse din alte vremuri. Cei câțiva meșteri care încă mai buchisesc zilnic în micile lor ateliere din buricul Capitalei duc o viață modestă sau chiar la limita subzistenței pentru că numărul clienților se împuținează de la un an la altul.

Omul care a reparat stilourile lui Ceaușescu, creator de pantofi și genți pentru prezentările de modă ale Zinei Dumitrescu, tocilar din tată în fiu, pălărier din 1943, ceasornicar cu 40 de ani experiență....  Așa s-au prezentat, depănând amintiri, meseriașii cu care am stat de vorbă și care au reînviat cu poveștile lor atmosfera de altădată, când meseria era la mare preț, era 'brățara de aur', scrie Agerpres.ro.

Meșter de stilouri, brichete.... Nicolae Ceaușescu, Bujor Almășan, Ilie Verdeț, clienți fideli înainte de ?89

Tejgheaua cu brichete, rame de ochelari și alte ustensile specifice meseriei nu trădează nimic din prestigiul pe care l-a avut meșterul Ferdinand Tvers înainte de Revoluție și încă îl mai păstrează.

Descendent din părinți manufacturieri, Ferdinand Tvers sau domnul Mircea, cum i se mai spune, a dus tradiția familiei mai departe, devenind cel mai renumit meșter și singurul din țară acum care mai repară stilouri și brichete 'de firmă'.

Mai multe articole despre:
tocilar pantofar meserii uitate pălărier