MENIU

Medici și asistente, CONCEDIAȚI dacă vorbesc cu presa. DOCUMENTUL lui Firea

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Medicii și asistentele care VORBESC cu presa fără voia conducerii spitalului riscă să fie CONCEDIAȚI! Interdicția apare în noul regulament intern pentru 2020 al spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea.

 

Cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei au un nou regulament intern. Conform documentului aprobat în 19 decembrie anul trecut, angajații spitalelor care discută cu presa fără aprobarea conducerii sau dezvăluie nereguli în achizițiile publice vor primi “sancțiune disciplinară”, care poate merge până la “desfacerea contractului de muncă”.

Există 2.200 de angajați direcți ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Este vorba de medicii și asistenții cabinetelor școlare și aparatul administrativ din Primărie, alături de alte zeci de mii de medici, asistente și personal de suport angajați în cele 19 spitale.

Potrivit regulamentului, singurii angajați ai spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei care pot vorbi cu jurnaliștii sunt purtătorii de cuvânt, iar aceștia au obligația de a informa conducerea ASSMB în legătură cu informațiile solicitate.

Care sunt spitalele din București în care se aplică noul regulament 

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, are în subordine 19 spitale: Spitalul Colentina, Spitalul Colțea, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul de Boli Infecțioase dr. Victor Babeș, Spitalul Clinic de Urologie Theodor Burghele, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Sf. Stelian, Spitalul Filantropia, Spitalul Foișor, Spitalul Gomoiu, Spitalul de Psihiatrie Titan, Spitalul Malaxa, Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dan Theodorescu, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giulești), Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie Sf. Luca și Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia.

Ce NU trebuie să facă medicii și asistentele pentru a NU FI CONCEDIAȚI. Noul Regulament intern  

La capitolul "Relațiile cu presa", potrivit art. 61, „în situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern."

De asemenea, în articolul 73 al noului regulament că salariatul “este exonerat de răspunderea disciplinară” a oferirii datelor confidențiale numai dacă acestea erau deja publice, dacă i s-a permis în scris să le divulge sau dacă i le-au cerut procurorii sau alte autorități publice.

Sancțiunile disciplinare

La articolul 121, alineat (1) din regulament, sunt trecute cele 5 sancțiuni disciplinare pe care ASSMB le poate aplica în cazul angajaților instituției și ai spitalelor din subordine care săvârșesc abateri disciplinare.

Cea mai mică sancțiune este Avertisment scris, urmat de retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din in funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Regulamentul intern integral al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București poate fi consultat integral AICI.