MENIU

Mazăre: DNA e preocupată să-l aducă în țară pe Nicușor Constantinescu, operat, cu furtunul în burtă

Mazăre: DNA e preocupată să-l aducă în țară pe Nicușor Constantinescu, operat, cu furtunul în burtă

Primarul Constanței, Radu Mazăre, spune că DNA este ”preocupată” să-l aducă în țară pe șeful Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, în cazul căruia Tribunalul București a decis luni arestarea preventivă, deși acesta a fost operat în SUA și este ”cu furtunul în burtă”.

”Ați văzut ce preocupări are (n.r. - DNA), să-l aducă pe Nicușor cu furtunul în burtă, să-l aducă pe Nicușor operat cu prostata, cu glandele, cu tot scos din burtă, să-l aducă aici, dar nu are preocupare să vadă unde sunt banii și cum sunt banii și cum a intervenit și dacă a intervenit și de ce nu a respectat procedura (n.r. - referindu-se la cazul Mircea Băsescu)”, a declarat, luni, Radu Mazăre, la finalul ședinței Consiliului Local.

Primarul a mai spus că procurorii și magistrații ar fi fost informați despre starea de sănătate a lui Nicușor Constantinescu.

“Știu că a trimis de la șeful clinicii de chirurgie robotică de la John Hopkins, care spune exact care este situația lui, faptul că încă mai drenează, nu poate începe radioterapia, iar cățelele astea de la DNA au problema cu Nicușor Constantinescu să-l aducă cu plosca și cu pamperșii. Nici nu cred că există vreo companie care să-l transporte. Ce companie aviatică și-ar lua riscul să aducă un om cu drenul în burtă și care face pe el, din America până în România?”, a afirmat Mazăre.

El a menționat că evoluția stării de sănătate a președintelui CJ Constanța este bună, dar foarte lentă, și că deocamdată nu se știe cât mai trebuie să rămână în SUA pentru tratament.

“Are o evoluție spre bine, dar foarte, foarte lentă. Dumnezeu știe cât mai stă. Dacă-i scot furtunul din burtă, i se umflă burta cu lichid și poate să moară. A fost de două ori la urgență și i-au aprins lumânarea la capul patului, deci Dumnezeu știe. I-a scăzut această scurgere, era de la 300 ml pe zi, vă dați seama ce dramă trăiește, a ajuns la 50 de ml. În momentul în care nu mai are această scurgere și poate să-i scoată drenul începe radioterapia care durează între șase și opt săptămâni. Doar să-l aducă pe Nicu aici să-l bage cum vor cățelele alea de la DNA, să-l bage undeva la arest și să moară că altceva nu are ce să facă”, a mai spus Radu Mazăre.

Tribunalul Bucureşti a decis luni arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv şi a dispus emiterea pe numele lui Nicușor Constantinescu a unui mandat de arestare pentru 30 de zile.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a respins cererea avocatului șefului CJ Constanţa de încuviinţare a părăsirii ţării, formulată după ce procurorii au făcut demersuri pentru arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, întrucât nu a revenit în ţară la data stabilită în cadrul controlului judiciar, respectiv 11 iunie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În cazul în care decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Bucureşti va fi menţinută de Curtea de Apel, se va putea emite un mandat internaţional de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a arătat, luni, la Tribunalul Bucureşti, că o eventuală întrerupere a tratamentului pe care îl urmează Nicuşor Constantinescu în SUA, unde a fost operat, i-ar pune viaţa în pericol.

Preşedintele CJ Constanţa arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane.