MENIU

Mașina care merge cu apă - între mit și realitate. Poți merge cu un litru de apă 15.000 de kilometri?!

Motorul cu apă, un vis frumos al românilor/Foto/Iulian Budușan

Mașina care merge cu apă și emite aburi, pare să fie o poveste de adormit copiii, dar care dă apă la moară pasionaților de mașini și consumuri reduse de carburant. 

Acum ceva vreme, siteurile au explodat cu „știri” care prezintă o Dacia Logan înmatriculată în Maramureș, pe care scrie „MAȘINĂ FUNCȚIONALĂ CU APĂ!!!!” și care face reclamă site-ului www.h2oreducerecarburant.com, site de unde aflăm încă de pe prima pagină că vinde un „sistem compact de hidrogen” cu care „parcurgeți până la 15.000 de km cu un singur litru de apă”.

La o privire mai atentă pe site însă, producătorul specifică în „manualul de instalare” că de fapt sistemul nu înlocuiește motorizarea clasică, ci e un sistem care teoretic doar ar îmbunătăți consumul și caracteristicile de eficiență ale motorului.

Producătorul original ar proveni de fapt din Italia, iar pentru România are un site cu traduceri pe alocuri destul de stricate, în special prin documentele de suport puse la dispoziție. Citatele pe care le prezentăm sunt extrase din documentele respective și sunt prezentate fix în modul cum au fost traduse, cu tot cu greșeli și stângăcii de exprimare.

„IMPORTANT: Nu inlocuim motorina cu hho, ci numai adaugam-o pentru a o face arde mai bine. Dacă punem prea mult hidrogen, riscăm să anulați economiile, deoarece vom schimba raportul stoichiometric. De asemenea, trebuie să ne amintim că dacă amperajul crește prea mult, celula dincolo de hho va produce vapori de apă care vor anula avantajele gazului nostru”

Conform site-ului, cel mai ieftin dispozitiv - pentru motoare cu capacitate cilindrică până în 2000cc, ar costa 960 de euro, iar pentru motoarele mai mari ar costa 1.800 de euro. Pentru camioane același produs ar costa între 1.450 și 3.080 de euro. La capitolul „garanții”, producătorul acceptă returul produsului de la clienți în termen de 30 de zile, dar cu „o TAXĂ DE RETUR de 300 de euro”.

În manualul în care se vorbește despre sistem, „NCH0S - New Compact Hydrogen System” apare definit ca „un dispozitiv ecologic care permite obtinerea unei arderi complete si o crestere a puterii specifice si deci ale eficientei gratie prezentei componentei hidrogen atomic (hidrină), ioni de oxigen și OH și reducerea emisiilor pentru aplicații pentru vehicule staționare și cu combustie internă” și care ar funcționa atât cu benzină și motorină, cât și cu metan.

Producătorul, în același manual, spune că dispozitivul ar duce la creșterea de viață a motoarelor, „reducerea semnificativă a emisiilor”, reducerea particulelor toxice cu 75%, „economii substanțiale la costul achiziționării combustibilului”. Despre consum, în același document se spune: „Reducerea consumului de cel puțin 20%”.

În ceea ce privește legalitatea unui astfel de sistem, producătorul pune la dispoziție un document încropit denumit „Legi conforme” și spune că: „În ceea ce privește un aspect important al acestei aplicații tehnologice, instalarea kiturilor de hidrogen nu necesită omologare (n.r. sublinierea aparține redacției). Ele pot fi, de fapt, instalate ca economizoare sigure și, în conformitate cu legea, în ceea ce privește tipul de omologare a vehiculelor pe bază de hidrogen, modificarea Directivei 2007/46 / CE a stabilit norme armonizate privind fabricarea autovehiculelor, pentru a garanta buna funcționare pe piața internă și, în același timp, un grad ridicat de protecție a siguranței publice și a mediului. În esență, în legislația anexată la sfârșitul articolului se precizează că nu există prevederi care să guverneze domeniul propunerii, în practică nu există nicio lege!”

RAR spune clar că sistemul cu alimentare duală trebuie omologat

HotNews.ro a trimis la Registrul Auto Român întrebări legate de această companie italiană care face reclamă unui „sistem compact de hidrogen” cu care „parcurgeți până la 15.000 de km cu un singur litru de apă”.

Pentru că sistemul necesită aplicarea unor modificări destul de importante la mașină, întrebarea adresată RAR de către HotNews.ro a fost: are nevoie de omologare acest sistem?

  • Răspunsul Registrului a fost următorul: „componentele unei astfel de instalații trebuie să fie omologate, iar montajul trebuie efectuat doar în ateliere autorizate în acest sens”.
  • Motivul? „Având în vedere faptul că prin montajul instalației de hidrogen sunt afectate mai multe sisteme verificate la omologarea inițială, este necesară reomologarea vehiculului, inclusiv refacerea anumitor încercări la sistemele impactate”, spune RAR.

Răspunsul comlet al Registrului Auto

  • „Situația expusă în solicitarea dumneavoastră nu se referă la o instalație completă (așa cum este descrisă în regulamente) care să includă și un rezervor de hidrogen, necesar funcționării exclusive cu acest combustibil, ci este, mai degrabă, un sistem care permite o alimentare duală - combustibil inițial plus hidrogen. Și în acest caz trebuie să fie impusă rigoarea regulamentului cu privire la montajul părților componente ale alimentării cu hidrogen, precum și omologarea acestora, aspect precizat și prin legislația națională (Ordinul MTCT. 2132 din 8 decembrie 2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere - RNTR 7):
  • "Autovehiculele care funcționează cu hidrogen trebuie omologate în conformitate cu Regulamentul ONU nr.134 și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/535 (anexa XIV) sau în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 79/2009".
  • Având în vedere faptul că prin montajul instalației de hidrogen sunt afectate mai multe sisteme verificate la omologarea inițială, este necesară reomologarea vehiculului, inclusiv refacerea anumitor încercări la sistemele impactate (de ex. testul de emisii poluante, compatibilitate electromagnetică pentru componentele alimentate cu curent electric etc). De asemenea, legislația națională (RNTR 7) prevede că modificările caracteristicilor constructive menţionate în CIV (tip combustibil sau sursa de energie, în acest caz) pot fi efectuate numai de operatori economici autorizaţi de RAR, conform legislaţiei în vigoare, în baza unei variante constructive avizate de RAR, după caz.
  • În concluzie, componentele unei astfel de instalații trebuie să fie omologate, iar montajul trebuie efectuat doar în ateliere autorizate în acest sens”.

De ce credem că există mașini care merg cu apă

În primul rând sună grozav dacă spui că o mașină ar putea merge dacă îi pui apă în rezervor, în loc de benzină sau motorină. Apa este mult mai ieftină - unii ar spune aproape că este gratuită - și o avem din abundență.

Așadar, ar fi superb să poți pune apă în rezervor, ar fi mai ieftin, mai simplu și ar fi mult mai ok și pentru mediu.

Oamenii cred că există mașini care merg cu apă și fiindcă „prind” la public teoriile conspirației, mai ales dacă sunt frumos prezentate și „împachetate”.

O mașină cu apă reprezintă un concept frumos, atrăgător. Nu ar avea emisii poluante, iar apa este o resursă regenerabilă.

Fanii teoriilor conspirației susțin că industria petrolului și producătorii auto ar fi înăbușit orice cercetare de succes care și-a propus să construiască o mașină care merge „cu apă”, fiindcă le-ar afecta business-ul.

Pe TikTok puteți găsi multe clipuri după căutări precum „water-powered car” sau „water car”. Puteți vedea clipuri în care oamenii pun apă în rezervor și spun că, iată!, mașina poate rula datorită apei, în condițiile în care benzina s-a scumpit, mașinile diesel sunt tot mai rare, iar încărcarea electricelor costă tot mai mult. Mașina „cu apă”, cel puțin teoretic, a venit într-un moment cum nu se poate mai bun.

În comentariile de pe TikTok sunt și oameni care dau linkuri de pe site-uri dubioase în care se spune că așa-ziși „inventatori geniali” care au fost la un pas de a construi o „mașină cu apă”, fie au dispărut fără urmă, fie au fost uciși de cei care nu voiau ca o „super-tehnologie” să „strice” business-ul marilor companii.

Nu trebuie să uităm că mereu au fost discuții despre benzina „îndoită” cu apă și despre companii petroliere sau benzinării care fac asta pentru a avea profit mai mare, efectul fiind că dacă este multă apă în combustibil, mașina accelerează mai greu, dă rateuri des și sunt probleme la ralanti.

Mitul mașinii care merge cu apă a rezistat și fiindcă oamenilor le sunt servite și bucățele de adevăr. Apa are un rol esențial în pilele de combustie de pe mașinile pe hidrogen (iar apa face parte din compoziția unor aditivi auto).

Mașinile pe hidrogen sunt foarte puține la număr, iar despre ele puteți citi ma jos. Aceste mașini au emisii de apă, dar nu sunt alimentate doar cu apă.

Trebuie spus și că apa are un rol foarte important în producția de mașini, este nevoie de foarte multă apă pentru producția auto, dar cele mai noi date au arătat că în 15 ani a scăzut cu 30% cantitatea medie de apă utilizată pentru a produce un vehicul.

Există mașini în România omologate să meargă „doar cu apă”?

HotNews.ro a trimis o altă solicitare la Registrul Auto Român, întrebând dacă sunt omologate astfel de mașini ce au „motor care merge cu apă” sau diverse mașini cu instalații pe hidrogen rezultat din hidroliza apei.

Răspunsul a fost că „Registrul Auto Român nu a omologat până în prezent niciun autovehicul din categoria menționată. La RAR nu s-a prezentat vreodată o astfel de solicitare”.

De ce o mașină nu poate merge doar cu apă în rezervor

Apa nu este un combustibil, iar în stare pură nu poate arde precum o fac combustibilii la motoarele cu ardere internă, unde căldura introdusă în ciclul care se efectuează în cilindrii motorului se obține prin arderea benzinei, a dieselului sau a GPL-ului.

Singurul mod prin care poți obține energie pentru a propulsa o mașină cu ajutorul apei este să descompui molecula de apă în oxigen și hidrogen. Marea problemă este că dacă descompui molecula de apă în cele două gaze constitutive, energia necesară separării apei în hidrogen și oxigen este mai mare decât cea pe care o obții dacă recombini elementele într-o pilă de combustie.

Descompunerea chimică a unui electrolit sub acțiunea unui curent electric se numește electroliză. Prin electroliza apei se obține hidrogen și oxigen.

Este o problemă de termodinamică: în cadrul procesului chimic se pierde multă energie, sub formă de căldură irosită și altele.

O moleculă de apă conține doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen, iar legăturile dintre ele sunt extrem de puternice și, pentru a le „sparge” este nevoie de mult mai multă energie decât obții apoi.

În interiorul mașinii ar trebui să existe o instalație mult prea complexă, imposibil de construit în prezent pentru a fi și eficientă. Este departe momentul în care vom putea pune doar apă în rezervorul mașinii, vom produce hidrogenul „la bord” cu un electrolizor (instalație cu care se efectuează electroliza) și apoi hidrogenul ar trebui stocat tot într-o instalație în mașină și apoi ar trebui convertit în electricitate.

SURSA

Mai multe articole despre:
masina cu apa logan cu apa combustibil apa