MENIU

Marinescu la REALITATEA.NET: În aproximativ o săptămâna vedem ce impact a avut weekendul ,,relaxat"

avion

În aproximativ o săptămână vom putea vedea, concret, ce efecte a avut relaxarea din weekendul trecut și comportamentul imprudent al multor români, a afirmat medicul infecționist Adrian Marinescu la Realitatea PLUS. 

,,Noi ne uităm la cifre care arată bine, de la o zi la alta, dar acestea sunt cifre de până în 15 mai. De la începutul săptămânii viitoare ne putem gândi la acel moment în care lucrurile s-ar putea schimba în rău, dacă nu respectăm măsurile. Deci, săptămâna viitoare va fi extrem de importantă, la ora 13, când vedem cu au evoluat datele, vom avea o imagine. Mă aștept să fie o ușoară creștere a numărului de cazuri, la fel ca în alte țări, dar mp aștept la una rezonabilă, adică să nu avem o creștere galopantă, să nu avem alte focare una rezonabilă," a afirmat Marinescu la Realitatea.net.

Specialistul de la Institutul ,,Matei Balș" a atras atenția și asupra unui alt efect al nerespectării regulilor de protecție.

,,1 iunie ar fi momentul în care ar urma să vină noi măsuri de relaxare. Să ne gânduim la scenariul optimist, dacă suntem OK acum, ne putem aștepta și la alte măsuri de relaxare treptată, se pot deschide terasele, ne putem gândi la concendii, chiar dacă nu vor fi în aceleași condiții ca înainte de pandemie. Care e reversal, să revenim la alte măsuri restrictive. Dacă până la 1 iunie apar noi focare și se înmulțește numărul de cazuri, e clar că autoritățile trebuie să ia măsuri și acestea vor fi, cel mai probabil, restrictive," a afirmat Marinescu.

AVIONUL, risc edidemiologic peste celelalte mijloace de transport

Pe teren scurt, zborul cu avionul, mai ales pe distanțe mari, rămâne un risc epidemilogic peste medie, a mai afirmat epidemiologul Adrian Marinescu, în emisiunea LIVE Realitatea.net "România în realitate".

Adrian Marinescu a explicat că în cazul călătoriei cu avionul există o serie de factori specifici, pe care nu-i întâlnim în cazul altor forme de transport, care-l face să aibă un grad de risc ridicat

,,Gândiți-vă că în cazul unui zbor, mai ales pe o distanță mare, oamenii vor sta foarte multe ore într-un spațiu închis. (...) Întotdeauna, zboul cu avionul a avut riscul cel mai mare, urmat de tren, pentru că durează mult, dar eu cred că lucrurile se vor regla, pas cu pas. (...) Sigur, se vor găsi soluții, reducerea numărului de locuri, dispunerea în zigzag, dar totuși un risc , iar purtatul măști este iarăși foarte important."

Mai multe articole despre:
marinesc covid virus bals masca