MENIU

Marcel Vela intervine în scandalul proiectului Jandarmeriei. Ce decizie a luat

Marcel Vela

Ministrul de Interne a cerut Jandarmeriei Române să retragă propunerile controversate pentru modificarea legislației adunările publice. Marcel Vela a anunțat că acest proiect nu are acordul Ministerului pe care-l conduce sau al Guvernului. 

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a dispus Jandarmeriei retragerea propunerilor controversate care vizau modificarea legii adunărilor publice și care ar fi putut duce la interzicerea protestelor care „aduc atingere autorității”.

Proiect controversat al Jandarmeriei. Fară măști la proteste, fără "defăimarea țării" și fără "separatism"

„Subiectul propunerilor Jandarmeriei Române cu referire la adunările publice. Vreau să precizez că aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuția de a iniția proiecte de legi, iar documentul expus nu este un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne. Într-adevăr, este un document de lucru, inițiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unei întâlniri informale.

Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuții informale. Voi milita în continuare pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean”, a declarat vineri ministrul de Interne, imediat după ceremonia semnării contractului de achiziționare de autospeciale pentru Poliție cu Grupul Renault România.

Proiect controversat al Jandarmeriei. Fară măști la proteste, fără "defăimarea țării" și fără "separatism"

Jandarmeria a prezentat recent la o întâlnire cu societatea civilă o serie de modificări ale Legii privind manifestațiile publice, care dacă ar fi adoptate de Guvern și ar fi aprobate în Parlament ar duce la interzicerea multora din protestele similare celor din ultimii ani.

Propunerile controversate din noul proiect al legii adunărilor publice propus de Jandarmerie au fost cele privind interzicerea protestelor care urmăresc defăimarea țării și promovarea separatismului. O altă propunere ar fi interzicerea acoperirii feței în timpul adunărilor publice, măsură ce nu ar putea fi aplicată, de exemplu, în această perioadă când e necesară purtarea măștii medicale.

De asemenea, printre modificările propuse nu este foarte clar încă în ce condiții ar urma să se intervină pentru încetarea unor proteste, răspunderea revenind organizatorilor în cazul în care acestea degenerează. Astfel, potrivit proiectului, cine înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să identifice persoanele recalcitrante și să le scoată din mulțime. Dacă protestele degenerează, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decât până acum - de la 5.000 de lei la 30.000 de lei.

Jandarmeria mai susține că sunt interzise protestele care urmăresc "inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”.

O altă mențiune neclară este legată de interdicția protestelor din cauza "defăimării țării și a națiunii”, fără să fie precizat cine stabilește și cum se definește "defăimarea țării”.

Controversat și nu prea. Bogdan Enescu: Proiectul de lege al Jandarmeriei prevede o RELAXARE a prevederilor

Colonel Bogdan Enescu, inspector general al Jandarmeriei Române. Enescu a declarat, joi, într-un interviu acordat jurnalistei Alexandra Păcuraru, la Realitatea PLUS, că proiectul de lege, care este de fapt o formă "intermediară de lucru", și nicidecum varianta finală, prevede o relaxare a prevederilor atât în ceea ce privește dreptul de exprimare, cât și pe cel privind procedura de avizare a adunărilor publice.