MENIU

Marș pentru dreptul la locuire. Protestatarii au ocupat un apartament în centrul Bucureștiului

La 15 luni de la evacuarea comunității de pe strada Vuturilor 50, în jur de 30 de persoane mai locuiesc încă în stradă. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire a organizat vineri, 11 decembrie, un protest pentru drepturile persoanelor evacuate. Participanții au ocupat o locuință din cele peste 50 de apartamente goale din blocurile gemene, situate in Piata Natiunile Unite nr 107-108.

Câteva zeci de persoane au participat, vineri seară, la protestul organizat de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Mai mulți protestatari au ocupat un apartament într-un imobil cu locuințe sociale din Piața Națiunile Unite 

La balconul apartamentului ocupat a fost afișat un banner cu mesajul "Locuințele sunt goale, copiii sunt în stradă. Dreptate acum!". Susținătorii evacuaților au blocat și accesul într-unul din blocurile gemene din Piața Națiunile Unite, cerând venirea primarului.

Câțiva protestatari au fost ridicați de jandarmi și duși la secția de Poliție. 

"În aceasta dupa-amiaza, în pragul celei de-a doua ierni de locuire în stradă cu copiii si fara a avea certitudinea atribuirii de locuinte in viitorul apropiat, cativa dintre evacuatii de pe Vulturilor 50, impreuna cu sustinatori ai acestora, au ocupat unul din cele peste 50 de apartamente goale din blocurile gemene, situate in Piata Natiunile Unite nr 107-108. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 151/2007, aprobata si modificata de Parlamentul Romaniei prin legea nr. 7 din 17.02.2009, etajele 1-13 ale imobilelor Piata Natiunile Unite 107-108 sunt destinate cazarii temporare a persoanelor si a familiilor ale caror locuinte sunt in consolidare, cat si cazarii chiriasilor evacuati din imobilele retrocedate. In pofida mijloacelor legale pe care le are la dispozitie pentru a reloca familiile evacuate in aceste apartamente, Primaria Municipiului Bucuresti mentine jumatate dintre acestea goale, intarziind cu ani de zile solutionarea cererilor de locuinte sociale.

Evacuatii din Vulturilor 50 si sustinatori ai acestora, denuntam risipa locativa la nivelul administratiei locale si cerem urgentarea solutionarii cererilor de locuinta ale evacuatilor Bucurestiului. Cerem in primul rand ca toate cele 50 de apartamente din blocurile gemene, mentinute goale, sa fie atribuite de urgenta evacuatilor si altor categorii de persoane vulnerabile, care traiesc in acest oras. De asemenea, cerem publicarea de catre Primaria Capitalei a listei tuturor cladirilor si locuintelor neocupate permanent, aflate in patrimoniul sau si completarea fondului de locuinte pentru evacuati cu aceste spatii. In cazul epuizarii resurselor locative pentru solutionarea cererilor depuse de evacuati pana in prezent, solicitam achizitionarea sau construirea de catre Primarie a locuintelor sociale necesare. Consideram ca Primaria Capitalei, in calitate de emitenta a dispozitiilor de retrocedare, are responsabilitatea relocarii tuturor chiriasilor din casele nationalizate din Bucuresti, ajunsi in strada", precizează un comunicat al Frontului pentru Dreptul la Locuire.

30 de persoane din Vulturilor 50 locuiesc în stradă

Aproximativ 150 de persoane, printre care mai mulți copii, au fost evacuate în 2014, în chiar ziua începerii Anului Școlar. Jumătate dintre ei au ales să se organizeze pentru a protesta față de decizia autorităților care nu le-au repartizat locuințe sociale. În acest moment, în tabăra evacuaților mai locuiesc încă, în stradă, aproximativ 30 de persoane care aștraptă rezolvarea cazurilor.

Marșul pentru dreptul la locuire o acțiune prin care se semnalizează gravitatea problemei locuirii sociale în București, care afectează nu doar câteva familii, ci mii de bucureșteni.

"Evacuații și alte persoane ale căror drepturi locative sunt afectate, uniți în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, chemăm la protest pe oricine solidar cu cauza noastră: vrem locuințe nu umilințe! Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. Oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației.

Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentând consecinţele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare", precizează un mesaj postat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Adunarea pentru protest se va face începând cu ora 14.30 în scuarul de la Cercul Militar (Piața Drapelului). Se va pleca în marș la 15.30 spre Palatul Parlamentului, prin Piața Națiunile Unite.

Foto: Aura Ionescu/Facebook