MENIU

Majorarea salariilor medicilor, la salariul de bază (surse)

Majorarea cu 25% a salariilor medicilor, de la 1 octombrie, va fi aplicată la salariul de bază. Toate categoriile profesionale din sistemul sanitar vor beneficia de această majorare, transmit surse Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că salariile medicilor vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie, la toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, urmând ca din 2016-2017 să mai fie efectuată o nouă majorare, tot de 25%. Prim-ministrul a mai afirmat că actele normative prin care salariile sunt majorate vor fi elaborate pentru sedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

De această majorare vor beneficia 228 de mii de persoane, angajate în sistemul public de sănătate. Impactul bugetar anual al majorării este de 1,7 miliarde lei.

Totodată, premierul a ținut să precizeze că atenţiile acorde medicilor de către pacienţi trebuie să îndeplinească trei condiţii pentru a nu mai implica răspunderea penală a medicului. Astfel, conform acestuia, pentru a fi legale, sponsorizările nu trebuie să fie condiţionate, să se acorde după încheierea actului medical şi să fie declarate şi fiscalizate.

"Va fi un proiect de lege pe care săptămâna viitoare îl trimitem în Parlament", declara Ponta.

Cu privire la statutul medicilor, Ponta a punctat faptul că aceștia nu mai sunt funcționari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.

"În ceea ce privește responsabilitățile medicilor, ministrul Justiției va lucra, facem proiect de lege. Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru până să putem da cinci mii de euro fiecărui medic ca în altă țară, dar atâta vreme cât avem un proiect clar, putem avea speranța că acest sistem să aibă un viitor pentru cetățenii acestei țări", a adăugat Ponta.

Câţi bani vor primi medicii după creşterea salariilor cu 25%?


Medic rezident: 1.400 + 25% ( 350)= 1.750 de lei

Medic specialist: 2.500 + 25% (625)=3.125 de lei

Medic primar: 3.200 + 25% (800)= 4.000 de lei

 

Transparency International critică legalizarea 'atențiilor' către medici anunțată de Victor Ponta