MENIU

MAE, detalii despre statutul românilor din Marea Britanie în perioada implementării acordului de retragere din UE. Ce se schimbă după Brexit

MAE, detalii despre statutul românilor din Marea Britanie în perioada implementării acordului de retragere din UE

Ministerul Afacerilor Externe informează că pe durata perioadei de tranziție, în timpul implementării acordului de retragere a Regatului Unit din UE, nu vor exista schimbări ale statutului cetățenilor români din țară. În cazul celor care vor vrea să rămână în Marea Britanie și după finalizarea perioadei de tranziție, aceștia trebuie să se înregistreze pentru obținerea noului statut de rezident.

În comunicatul transmis miercuri, MAE precizează că cetățenii români și membrii de familie ai acestora care se află în Regatul Unit la data retragerii vor continua să beneficieze de același tratament care li se aplică în prezent în calitate de cetățeni ai unui stat membru UE, respectiv legislația europeană privind libera circulație a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul. Acest lucru este valabil și pentru cetățenii românii și membrii de familie ai acestora care se vor stabili în în Regatul Unit până la 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care doresc să rămână în Regatul Unit și după finalizarea perioadei de tranziție trebuie să se înregistreze pentru obținerea noului statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare (EU Settlement Scheme - EUSS) prin care cetățenii europeni, inclusiv români pot solicita noul statut.
Astfel, cetățenii români și membrii de familie ai acestora se pot înregistra pentru a solicita noul statut până la data de 30 iunie 2021, doar dacă se află în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020.

Prin intermediul EUSS, cetățenii români vor putea obține unul dintre cele două tipuri de statut: pre-settled sau settled.
PRE-SETTLED - este aplicabil cetățenilor români și membrilor de familie ai acestora care la momentul solicitării pot dovedi o reședință continuă în Regatul Unit pentru mai puțin de 5 ani. La momentul împlinirii celor 5 ani de reședință continuă, aceștia vor trebui să depună o nouă cerere pentru obținerea statutului settled.
SETTLED - este aplicabil cetățenilor români și membrilor de familie ai acestora care au avut reședința continuă în Regatul Unit pentru cel puțin 5 ani consecutivi.

Notă: Membrii de familie (indiferent de cetățenie) dobândesc statutul în baza relației de familie și a statutului titularului principal. Fiecare membru de familie trebuie să se înregistreze individual. Părinții pot depune cerere pentru copiii cu vârsta de până la 21 de ani sau aceștia pot depune cerere individuală, după caz. Nu este specificată o vârstă minimă de la care minorul se poate înregistra în nume propriu. Copiii pot depune cerere individual atunci când părinții nu sunt în Regatul Unit sau atunci când aceștia din urmă nu doresc să solicite noul statut. Cererile depuse în același timp de membrii unei familii vor fi asociate și analizate concomitent de autoritățile britanice. Cererile membrilor unei familii care nu sunt depuse în același timp vor fi analizate separat.

Membri de familie sunt soțul/soția, partenerul civil, părinții, bunicii, copiii prezenți și viitori, nepoții, persoanele cu care cetățeanul român se află într-o relație durabilă. Dacă aceștia nu se află în Regatul Unit la data de 31 decembrie 2020, vor putea să se alăture cetățeanului român, care a aplicat pentru noul statut, în Regatul Unit oricând, în viitor. Membrii de familie care se alătura cetățeanului român vor trebui să solicite dobândirea noului statut cu respectarea procedurilor de înregistrare în EUSS.

Reședință continuă înseamnă că absențele din Regatul Unit trebuie să fie de 6 luni sau mai puțin în orice perioadă de 12 luni, cu excepția unei singure perioade de absență care nu depășește 12 luni și pentru un motiv important (cum ar fi sarcina, nașterea, boala gravă, studiul, formarea profesională sau detașarea în străinătate). Abaterile datorate serviciului militar obligatoriu nu vor afecta reședința continuă. Perioadele de închisoare și deciziile de expulzare / deportare pot afecta reședința continuă.

Procedura de înregistrarea în EUSS este gratuită și se realizează online de pe PC/laptop sau smartphone cu sisteme de operare Android/IOS, dar și prin trimiterea cererilor și a documentelor justificative prin poștă către centre din Regatul Unit. Această ultima opțiune se adresează posesorilor de pașapoarte non-biometrice și posesorilor de cărți de identitate non-biometrice. 

Cerințele de eligibilitate pentru EUSS sunt în principal bazate pe reședință. Home Office va examina cât timp o persoană a fost în Regatul Unit și nu activitățile desfășurate în această perioadă. Solicitanții trebuie, de asemenea, să dovedească identitatea lor și să declare istoricul infracțional (dacă există), pentru a dobândi statutul pre-settled sau settled. 

Pentru verificarea identității (un pas necesar în procesul de înregistrare a cererii cetățenilor români în EUSS) - poate fi descărcată Aplicația EU Exit: ID Document Check. Mai multe informații despre utilizarea aplicației: https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app.

Pentru dovedirea reședinței continue în Regatul Unit sunt recunoscute mai multe tipuri de documente:
- Documente care acoperă perioade mai lungi de timp
- extras bancar anual sau un rezumat al contului – cel puțin 6 luni de plăți primite sau efectuate în Regatul Unit
- scrisoare de la angajator
- factura de plată a taxei către consiliul local
- scrisoare/ certificat/ adeverință de la școală, colegiu, universitate sau altă formă de învățământ acreditată
- factura pentru taxele efectuate către școală, colegiu, universitate
​- document/scrisoare care atestă adresa din Regatul Unit, primită de la un organism de finanțare a studenților din UK - Student Loans
​- dovada creditului ipotecar
- contractul de închiriere și dovada plății
- document care atestă plata contribuțiilor a unui liber profesionist (SELF-EMPLOYED)
​- formularul P60 pentru o perioadă de 12 luni – se pot solicita dovezi suplimentare pentru a confirma reședința în UK timp de cel puțin 6 luni din acea perioadă
- formularul P45 indicând durata angajării anterioare – obținut de la angajator la finalul colaborării

Documente care acoperă perioade mai scurte de timp (1 lună)
- extras de cont care arată plățile primite sau cheltuite în Regatul Unit
- adeverință salarială pentru un loc de muncă în Regatul Unit
- facturile la apă, gaz sau energie electrică care indică o adresă din Regatul Unit
- factura la telefonul fix sau mobil, TV sau internet care indică o adresă din Regatul Unit
​​- factura pentru reparații la domiciliu, servicii de medicină veterinară sau asigurări, precum și dovada plății
- adeverință/ scrisoare de la medicul de familie, spital sau alt specialist în domeniul sănătății, care confirmă programările avute
- scrisoare de la un departament guvernamental, serviciu public sau caritate, care atestă colaborarea la o anumită dată sau pentru o anumită perioadă (de exemplu, Job Center Plus sau Citizens Advice)
- ștampila pusă pe pașaport care confirmă intrarea în Regatul Unit
​​- bilet de călătorie care confirmă că ați intrat în Regatul Unit dintr-o altă țară
​​- factură pentru munca efectuată în Regatul Unit și dovada plății
 
În urma dobândirii statutului settled/pre-settled, cetățenii români și membrii de familie au drepturile garantate pe toata durata vieții (cu excepția cazului în care lipsesc mai mult de 5 ani din Regatul Unit, ipoteză în care își vor pierde drepturile).

Pentru a facilita parcurgerea procedurii de înregistrare, Home Office a publicat, în limba română, un ghid oficial de îndrumare. Ghidul răspunde întrebărilor frecvente cu privire la procesul de înregistrare, cuprinde date de contact pentru asistență și instrucțiuni cum să aplicați în sistem. Ghidul  este disponibil AICI.

ATENȚIE!

Până la finalizarea perioadei de tranziție, cetățenii români și membrii de familie ai acestora care se află pe teritoriul Regatului Unit la data de 31 decembrie 2020 nu au obligația de a se înregistra pentru dobândirea statutului pre-settled/settled, însă este recomandat să nu se aștepte apropierea datei limită (30 iunie 2021) pentru a face demersurile necesare în acest sens.

După finalizarea perioadei de tranziție (post 31 decembrie 2020), cetățenii români care doresc să continue să locuiască în Regatul Unit și să beneficieze de aceleași drepturi conferite în prezent după retragerea Regatul Unit din UE, trebuie să se înregistreze pentru obținerea statutului settled/pre-settled până la 30 iunie 2021.
Cetățenii români care intră pe teritoriul Regatului Unit după 31 decembrie 2020 vor trebui să respecte condițiile stabilite de normele interne în materie de imigrație.

În comunicatul MAE, disponibil AICI, cetățenii interesați pot afla informații suplimentare despre Brexit, înscrierea pentru obținerea pre-settled/settled status, statutul de rezident, valabilitatea permisului actual de ședere, studii sau condițiile de muncă din Regatul Unit.