MENIU

Lupta pe flota de elicoptere a României devine tot mai dură. Americanii fură startul

Bell Helicopters

Atât americanii de la Bell Helicopter, cât şi francezii de la Airbus vor să încheie un parteneriat cu Guvernul pentru înlocuirea flotei româneşti de elicoptere Puma vechi de peste 45 de ani. Dacă Airbus vrea să producă integral elicopterele în fabrica sa de la Ghimbav, americanii propun doar fabricarea anumitor părţi ale elicopterelor Viper în România. Americanii par, însă, să aibă în favoarea lor un lobby mai puternic.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut zilele trecute o serie de întâlniri cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing, în cadrul vizitei companiilor americane în România, care au trecut în prealabil și la Palatul Victoria.

Comunicatul de după întâlnire conţine mai multe informaţii privind memorandumul semnat între IAR Ghimbav şi Bell Helicopter, care a atras nedumerire din partea Airbus.

Un memorandum cu americanii semnat cu 6 luni înainte să fie anunțat

Potrivit comunicatului ministerului Economiei, Bell Helicopter Textron şi IAR SA au în derulare un Memorandum semnat în luna mai, 2016, prin care se defineşte şi se reglementează aspectele viitoarei colaborări.

Potrivit prevederilor acestui Memorandum, se afirmă disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul Român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z.

De acest memorandum nu se ştia însă până în luna noiembrie 2016, când l-a anunţat Bell, deci cu şase luni mai târziu faţă de când a fost semnat.

Înţelegerea prevedea că cele două părţi discută despre o eventuală colaborare ce ar putea consta în sprijin tehnic, în cazul în care România va cumpăra elicopterul de atac AH-1Z Viper produs de grupul american, deşi o astfel de opţiune nu a fost niciodată făcută publică de către autorităţile române.

În comunicatul oficial publicat de către Bell, directorul general al IAR SA era citat cu o declaraţie în care susţine entuziast colaborarea cu compania americană, potrivit adevarul.ro.

În cadrul discuţiilor de zilele acestea, delegaţiile companiilor americane, inclusiv cea a Bell, au reiterat că ţara noastră poate fi un partener strategic industrial ideal, putând dezvolta în România afaceri sustenabile, competitive şi pe termen lung. „În acest context, reprezentanţii companiilor şi-au exprimat interesul în ceea ce priveşte necesităţile de înzestrare ale Ministerului Apărării Naţionale, pentru a putea identifica potenţialele oportunităţi de colaborare", se arată în comunicat.

„În cadrul întâlnirilor cu cele trei companii americane am identificat oportunităţi de dezvoltare ale unor proiecte comune concrete în industria de apărare şi de atragere de investiţii care pot crea noi locuri de muncă şi pot profesionaliza angajaţii, astfel contribuind la ridicarea nivelului de trai în zonele în care aceste companii activează", a spus ministrul Mihai Tudose.

Ministerul Economiei a transmis că îşi doreste ca societăţile din portofoliul său, care activează în industria de apărare, să fie „sustenabile, eficiente şi competitive, capabile să furnizeze produse şi sisteme care să corespundă cerinţelor structurilor din Forţele Sistemului Naţional de Apărare şi standardelor NATO şi UE iar acest lucru se poate realiza şi prin parteneriate şi cooperări industriale cu companii autohtone şi străine de calibru".

Francezii de la Airbus contraatacă

Prim-vicepreşedintele pentru Europa al Airbus Helicopters, Olivier Michalon, şi directorul general al IAR Ghimbav, Neculai Banea, au discutat joi, la Bucureşti, cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, a anunţat joi Ministerul Economiei.

”Reprezentanţii companiilor consideră că acest nou potenţial proiect comun, de o importanţă strategica şi comercială deosebită, dezvoltă colaborarea foarte bună, de aproape 50 de ani dintre Airbus Helicopters şi IAR SA”, a informat joi Ministerul Economiei.

Instituţia a reiterat faptul că susţine operatorii din industria de apărare pentru implementarea unor proiecte şi programe de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare a capacităţilor de producţie.

”În cadrul discuţiilor, atât ministrul economiei, cât şi ambasadorul Franţei şi reprezentanţii ambasadei Germaniei şi-au exprimat deschiderea pentru dezvoltarea cooperării concrete în domeniul economic, continuând astfel relaţiile tradiţionale bune cu cele două state”, mai arată Ministerul Economiei.

Anul trecut, preşedintele Franţei a fost la Braşov la inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus, unde lucrează 350 de specialişti. Investiţia totală este de 50 de milioane de euro.

România deţine modelele vechi de Puma şi Super Puma pe care le întreţine şi le updatează din punct de vedere tehnologic la diverse fabrici militare din Israel.

Mai multe articole despre:
Airbus bell helicopter