MENIU

Legea dării în plată, aviz NEGATIV de la Ministerul Justitiei şi CSM

Ministerul Justitiei si CSM au avizat negativ proiectul legii dării în plată. Miercuri, proiectul s-ar putea dezbate în plenul Senatului.

Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, doua institutii despre care nu se poate aprecia ca sunt controlate de bancheri, au emis avize negative la proiectul legii dării in plată.

Ministerul Justitiei si CSM au dat aviz negativ acestei propuneri, lucru care a fost trecut sub tacere de initiatori. Mai mult, a fost foarte dificil pentru presa sa obtina documentele respective.

În acest moment, există doua variante, potrivit Hotnews.ro: 1. legea trece in actuala forma si 2. legea trece cu amendamentele propuse .

Daca legea trece asa cum e ea in prezent, programul Prima Casa va disparea, iar bancile vor scumpi avansul pentru imprumuturile imobiliare pana la 40%. Altfel spus, tinerii care vor dori sa isi ia un apartament/casa, vor avea nevoie de mult mai multi bani decat in prezent. Nu va fi Apocalipsa (Romania a trecut prin momente mai dificile) dar efectele vor fi pe buget (taxe si impozite) si foarte probabil pe curs. Adica vor plati nu doar cei care nu au bani de rata la banca si carora si asa le e greu, ci si ceilalti.

Daca legea trece cu amendamente, desi ar fi mai corect din punct de vedere economic, imaginea bancilor (si asa precara) se va inrautati. Initiatorii vor pune esecul pe seama lobby-ului bancar, iar bancile vor traversa din nou momente deloc placute. Dar acesta este un cost al comportamentului pe care uneori l-au manifestat fata de clienti.

Mai multe articole despre:
legea dării în plată